ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερωτηματικά με τις αλλαγές στον ΦΠΑ - Ανησυχία για τις τιμές των φαρμάκων

Δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, αλλά ούτε και θέμα κατάργησης εξαιρέσεων, διευκρινίζει τώρα η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Ερωτηματικά με τις αλλαγές στον ΦΠΑ - Ανησυχία για τις τιμές των φαρμάκων

Το ζήτημα έρχεται στην επιφάνεια μόλις δύο ημέρες μετά από ρεπορτάζ κυριακάτικων φύλλων, τα οποία έκαναν λόγο για ζυμώσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αναφορικά με την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, κατόπιν πίεσης του ΔΝΤ. Το θέμα μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να συζητηθεί στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας.

Στην περίπτωση αυτή, εφόσον δηλαδή επιβληθεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα μεταξύ άλλων για τον κλάδο των φαρμάκων, τα οποία από 6% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ, θα σκαρφάλωναν στο 19%, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να αυξηθούν αυτόματα κατά 15,5%. Μία τέτοια εξέλιξη, θα ήταν οδυνηρή για τους ασφαλισμένους, καθώς έχουν ήδη επιβαρυνθεί με αλλεπάλληλες αυξήσεις στην συμμετοχή τους, αυξήσεις, που από 10% και 25% που ήταν πριν τρία χρόνια, έχουν αγγίξει ακόμη και το 65%. Και όλα αυτά, την ώρα που συμβαίνει το παράδοξο, οι τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων να μειώνονται διαρκώς και μάλιστα 14 φορές τα τελευταία τρία, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Σε ανακοίνωση λοιπόν που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, διαψεύδει τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη (ΕΣΕΕ), σημειώνοντας, ότι «όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κορκίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για κυβερνητικά σχέδια καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή μείωσης του συντελεστή στο 13% σε ορισμένους κλάδους.

«Υπάρχει ένας προβληματισμός στον υπουργό, ότι αν πάμε σε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18 με 19% δεν θα μπορούν να υπάρχουν οι σημερινές εξαιρέσεις, όπως στα τρόφιμα ή τα νησιά. Από την άλλη, ο υπουργός εξετάζει και το σενάριο να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει, αλλά να πέσει στην οικοδομή στο 13%», σημείωσε ο κ. Κορκίδης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη.

Διαβάστε ακόμη:

Εφιαλτικά σενάρια για αυξήσεις στα φάρμακα, μέσα από αλλαγές στον ΦΠΑ

Το χαράτσι της υγείας είναι βαρύτερο από τον ΕΝΦΙΑ λένε οι φαρμακοποιοί