ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εγκεφαλική απεικόνιση προβλέπει τη συμπεριφορά

Υπάρχει ένας και μόνο ασφαλής και αξιόπιστος τρόπος να προβλέψουμε το μέλλον και μάλιστα είναι άκρως επιστημονικός.

Η εγκεφαλική απεικόνιση προβλέπει τη συμπεριφορά

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούσαν στις εφαρμογές της εγκεφαλικής απεικόνισης, όπως η Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) και η ηλεκτροεγκεφαλογραφία, μη επεμβατικές εξετάσεις που καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί μπορούν να επιτύχουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς εάν πρώτα εξετάσουν πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός τους.

Η εγκεφαλική απεικόνιση χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ωστόσο δεν αποτελούν πρότυπη εξέταση για να διαπιστωθεί η γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ατόμου ή για να επιλεγεί η καταλληλότερη θεραπεία για έναν ασθενή.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του CNN, η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι διαθέσιμες τεχνολογίες στο πεδίο αυτό έχουν εξελιχθεί τόσο που οι θεραπευτικές προσεγγίσεις των ειδικών θα είναι πολύ πιο επιτυχείς εάν εφαρμόζεται συστηματικά η εγκεφαλική απεικόνιση στους ασθενείς.

Για παράδειγμα, όταν ένας ασθενής λαμβάνει αγωγή για ψυχικό νόσημα, όπως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, οι δείκτες επιτυχίας της θεραπείας δεν ξεπερνούν συνήθως το 50%, αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας John Gabrieli.

Ο καθηγητής Γνωστικών Νευροεπιστημών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) εκτιμά ότι η εγκεφαλική απεικόνιση θα καταρρίπτει εξ αρχής αρκετά από τα υποθετικά σενάρια που κάνει ο γιατρός ως προς τη θεραπεία που θα είναι πιθανώς πιο αποτελεσματική για έναν ασθενή.

Η εγκεφαλική απεικόνιση θα αποτελεί για το γιατρό ένα αντικειμενικό μέτρο αξιολόγησης για τις υποψήφιες θεραπείες και θα τον βοηθά να καταλήξει ποια θα είναι η πιο ευεργετική για ένα συγκεκριμένο ασθενή.

Παράλληλα, ο γιατρός θα γνωρίζει ποιες είναι οι πιθανές «αδυναμίες» του ασθενούς κι έτσι θα μπορεί να παρέμβει το συντομότερο δυνατό. Για παράδειγμα, η εγκεφαλική απεικόνιση θα φανερώνει αν ένας νέος είναι πιθανό να εθιστεί στα ναρκωτικά.

addictbrain

Οι πιθανές εφαρμογές της εγκεφαλικής απεικόνισης είναι άπειρες. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ποια είναι η ιδανική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος σε εξατομικευμένο επίπεδο, ποια μαθήματα ταιριάζουν περισσότερο σε κάθε μαθητή και ποιες είναι οι πιθανότητες να παρανομήσει ξανά ένας εγκληματίας που αποφυλακίζεται.