ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού: Ιταλός χειρουργός ισχυρίζεται ότι είναι εφικτό!

Αν και ακούγεται σαν κάτι από τις σελίδες σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, η μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού σε ένα νέο σώμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις ενός Ιταλού χειρουργού.

Μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού: Ιταλός χειρουργός ισχυρίζεται ότι είναι εφικτό!

Ο Sergio Canavaro θέλει να δοκιμάσει να εκτελέσει πλήρη μεταμόσχευση σώματος/κεφαλιού για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα, ή για να επεκτείνει ή να βελτιώσει τη ζωή ατόμων με χρόνιους πόνους, νευρικές ή μυϊκές ασθένειες ή ακόμη και καρκίνους σε τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον χειρουργό, αν η χρηματοδότηση για κάτι τέτοιο γίνει διαθέσιμη, η πλήρης μεταμόσχευση κεφαλιού σε νέο σώμα θα μπορούσε να είναι δυνατή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα τα όσα υποστηρίζει στο New Scientist, ο Sergio Canavero έχει αναπτύξει μια μέθοδο που την ονομάζει "Gemini" και η οποία εστιάζει σε μια πρωτοποριακή διαδικασία επέμβασης στην σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρητικά, είναι εφικτό να αποσυνδέσει το κεφάλι από την σπονδυλική στήλη, να το διατηρήσει ζωντανό και να το συνδέσει στην σπονδυλική στήλη ενός άλλου σώματος!

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν, επιστήμονες είχαν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν κεφάλι μαϊμούς σε νέο σώμα, αλλά και κεφάλι σκύλου. Αν και στις δύο περιπτώσεις τα πειραματόζωα πέθαναν μερικές ημέρες αργότερα από επιπλοκές στο ανοσοποιητικό σύστημα, το γεγονός και μόνο ότι έζησαν της αρχικής επέμβασης είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Βέβαια, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είχε καταδικάσει ως βάρβαρες αυτές τις επεμβάσεις και έτσι διακόπηκε άμεσα κάθε συνέχεια τέτοιων πρακτικών.

Sergio Canavero 3212541b

Ο Ιταλός χειρουργός Sergio Canavero σε ομιλία του σε εκδήλωση του TEDx

Ο Canavero από την μεριά του υποστηρίζει ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας και των χειρουργικών επεμβάσεων, τώρα έχουμε όλα τα σωστά εργαλεία για την επιτυχή μεταμόσχευση ολόκληρου σώματος ή κεφαλιού χωρίς τον κίνδυνο απόρριψης του "μοσχεύματος" από το ανοσοποιητικό σύστημα και με λιγότερες πιθανότητες θανάτου.

Όπως ήταν φυσικό, η δημόσια τοποθέτηση του δρ Canavero έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο, με την συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων να χαρακτηρίζουν την ιδέα "τρελή" και "αποκρουστική", ενώ εγείρουν ζητήματα βιοηθικής και πειραματισμών επάνω σε ανθρώπους και πειραματόζωα.

Διαβάστε επίσης:

Επέλεξαν τον ακρωτηριασμό και ζουν με υπερσύγχρονο βιονικό χέρι (βίντεο)