ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιστήμονες εντόπισαν το πνεύμα των Χριστουγέννων στον εγκέφαλο!

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάποιοι αρχίζουν να στολίζουν το δέντρο από τις αρχές Νοέμβρη ενώ άλλοι αποφεύγουν καθετί που θυμίζει Χριστούγεννα;

Οι επιστήμονες εντόπισαν το πνεύμα των Χριστουγέννων στον εγκέφαλο!

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό –αλλά και να προσεγγίσουν με χιούμορ το κατά τα άλλα σοβαρό και «μετρημένο» πεδίο της Επιστήμης– ερευνητές από τη Δανία χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας ώστε να αναζητήσουν πού «εδρεύει» το πνεύμα των Χριστουγέννων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η έρευνα περιελάμβανε μόλις 20 εθελοντές, εκ των οποίων οι 10 ήταν λάτρεις των Χριστουγέννων και οι άλλοι 10 δεν συνήθιζαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Σε πρώτη φάση, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η άποψή τους για τα Χριστούγεννα και στη συνέχεια έπρεπε να δουν μια σειρά από εικόνες –άλλες σχετικές με τα Χριστούγεννα και άλλες όχι– ενώ υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ερωτηματολόγια και τις εγκεφαλικές απεικονίσεις και διαπίστωσαν ότι όσοι από τους εθελοντές αγαπούσαν τα Χριστούγεννα παρουσίαζαν διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα από τους υπόλοιπους εθελοντές: Στην πρώτη ομάδα παρατηρήθηκε αυξημένη νευρολογική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου όταν οι εθελοντές κοιτούσαν τις χριστουγεννιάτικες εικόνες.

bigstock Holiday Thinking 110905760

«Εάν κατανοήσουμε πώς εκφράζεται το πνεύμα των Χριστουγέννων σαν ένα νευρολογικό δίκτυο, θα μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε μια ενδιαφέρουσα έκφανση της ανθρώπινης νευροψυχολογίας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Θα χρειαστούν βέβαια περαιτέρω έρευνες ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να αποδειχθεί ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι πράγματι μια εγκεφαλική διεργασία.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του British Medical Journal.

Δείτε κι αυτό:

Πώς θα προφυλαχτείτε από το «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου»
Youtube video: Οι γιατροί διαγιγνώσκουν τους τραυματισμούς από την ταινία Μόνος στο Σπίτι!
Crash test στα γλυκά των Χριστουγέννων