ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Θα μπορούσα απλώς να αυτοκτονήσω» - Η συγκλονιστική επιστολή 9χρονου με κατάθλιψη

Για έναν άνθρωπο που δεν έχει βιώσει την κατάθλιψη, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει ή έστω και να φανταστεί τι νιώθει και τι σκέφτεται ένας άνθρωπος που πάσχει από την ψυχική νόσο. Όταν μάλιστα μιλάμε για ένα μικρό παιδί, τότε είναι μάλλον ασύλληπτο...

«Θα μπορούσα απλώς να αυτοκτονήσω» - Η συγκλονιστική επιστολή 9χρονου με κατάθλιψη

Ο Πωλ είναι μόλις 9 ετών, ζει όμως σε καθημερινή βάση με την κατάθλιψη. Μέσα από μια επιστολή, το αγόρι από το Νόρφολκ της Αγγλίας περιγράφει την καθημερινότητά του.

«Γεια σας, με λένε Πωλ και αυτή είναι μία μέρα από τη ζωή μου. Όταν ξυπνάω, υπάρχει μέσα μου ένα απαίσιο αίσθημα, όμως δεν ξέρω τι ακριβώς είναι. Συνήθως λέω απλώς στον εαυτό μου ότι πρέπει να συνεχίσω. Συνήθως λέω πως αξίζει τον κόπο. Θα μπορούσα απλώς να αυτοκτονήσω για να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσω το σήμερα. Επίσης, νιώθω πολύ κουρασμένος επειδή έχω πρόβλημα στον ύπνο (παίρνω μελατονίνη [ορμόνη που βοηθά τον ύπνο].) Στο σχολείο χρησιμοποιώ τσίχλα, ακουστικά και ένα μαλακό μαξιλάρι για να παραμένω ήρεμος. Ο φίλος μου δέχεται συχνά εκφοβισμό και πρέπει να τους σταματήσω αφού είναι ‘φίλοι’ μου. Το βράδυ, όταν πηγαίνω για ύπνο, είναι απαίσια, νομίζω ότι κάπως έτσι πρέπει να είναι όταν πεθαίνεις.»

paul231weq

Ο Πωλ μίλησε επίσης στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 και τα λόγια του πραγματικά συγκλονίζουν. «Είναι πολύ πολύ δύσκολο. Νιώθεις άθλια και καταθλιπτικά», εξομολογείται ο 9χρονος. «Όταν δεν κάνεις τίποτα, αναρωτιέσαι: ‘Ποιος ο λόγος να προσπαθήσω για ακόμη μία μέρα αν είναι και αύριο να νιώθω άθλια;’.»

Ο Πωλ δηλώνει πως τις πολύ δύσκολες μέρες του δεν θέλει με τίποτα να σηκωθεί από το κρεβάτι του ούτε να βγει από το σπίτι.

Όταν ερωτήθηκε για τα συναισθήματα που του προκαλεί η κατάθλιψη, ο Πωλ λέει: «Νιώθω πολύ καταθλιπτικά και αισθάνομαι μοναξιά. Το ξέρω ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά και ενήλικες που νιώθουν έτσι, όμως και πάλι νιώθω μόνος.»

Όσον αφορά τη θεραπεία του, ο Πωλ κάνει εργοθεραπεία και λαμβάνει υποστήριξη μέσω της υπηρεσίας Point 1, όπου μπορεί να μοιράζεται τα συναισθήματά του. Δηλώνει όμως ότι και πάλι υπάρχουν μέρες που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Η εκπομπή Today φιλοξένησε επίσης τη μητέρα του Πωλ, η οποία παραδέχτηκε ότι δυσκολεύεται πολύ να βοηθήσει το γιο της όταν περνά τις άσχημες φάσεις του. «Είναι δύσκολο γιατί σε αυτήν την ηλικία θα έπρεπε να μπορώ να τον πάρω μια αγκαλιά και να του πω ότι όλα θα πάνε καλά, να συζητήσουμε τι τον στενοχωρεί, όμως είναι αδύνατο», δηλώνει η μητέρα. «Δεν μπορώ να το αλλάξω, δεν μπορώ να τον κάνω να δει τον κόσμο μέσα από τα δικά μου μάτια, γιατί εκείνος βλέπει διαφορετικά τον εαυτό του και τον κόσμο.»

«Λέει πως νιώθει άχρηστος, ότι δεν συμβάλλει πουθενά και ότι θα ήταν καλύτερα να μην ξυπνούσε αύριο, πως αν πέθαινε θα ήταν καλύτερα για όλους μας.»

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξής του, ο Πωλ μιλά για τα μεγάλα ερωτήματα που τον απασχολούν: «Μερικές φορές δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι φέρονται άσχημα ο ένας στον άλλο. Γιατί πρέπει να υπάρχει πόλεμος; Γιατί κάποιο άνθρωποι να είναι άστεγοι; Γιατί φερόμαστε διαφορετικά σε κάποιους ανθρώπους λόγω του χρώματος που έχει το δέρμα τους; Με θυμώνουν πολύ αυτά», λέει ο Πωλ αναστενάζοντας...

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνεύντευξη του Πωλ εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Το viral βίντεο 27χρονου με κατάθλιψη

Ο μαύρος σκύλος που τον έλεγαν κατάθλιψη (βίντεο)

Οι δαίμονες της κατάθλιψης μέσα από 20 σκληρές φωτογραφίες