ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νέο βιβλίο του Δημ. Γρηγοράκη για τα Αυτοάνοσα, το Ανοσοποιητικό και την Διατροφή

«Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του διατροφολόγου Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη, ο οποίος παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

Το νέο βιβλίο του Δημ. Γρηγοράκη για τα Αυτοάνοσα, το Ανοσοποιητικό και την Διατροφή

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο, μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής. Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά. Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων νοσημάτων.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ 3D

O Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Είναι αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου, κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Αθλητική Διατροφή», έχει μετεκπαιδευθεί στην αντιμετώπιση Χρόνιων Νοσημάτων στο Boston Medical Center των ΗΠΑ και είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου πανεπιστημίου.

Διατελεί επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου, διδάσκοντας στους φοιτητές, αλλά και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε ΤΕΛ και ΙΕΚ. Το συγγραφικό έργο του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη περιλαμβάνει 20 επιστημονικά βιβλία και διαθέτει συγγραφική συμμετοχή σε 3 ακόμη. Επιστημονικά άρθρα (papers) του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερα από 2.500 δημοσιευμένα κείμενα και συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά.

Είναι εκδότης του περιοδικού Λόγω...διατροφής και επιστημονικός διευθυντής των portals: Logodiatrofis.gr, Activekids.gr και Care24.gr. Τέλος, είναι τ. Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ.

Διαβάστε ακόμη:

Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής για τον οργανισμό μας;