ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκανε μπάνιο στη θάλασσα με καινούριο τατουάζ και το πλήρωσε με τη ζωή του

Ένας 31χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του λόγω σήψης που εκδήλωσε όταν το καινούριο του τατουάζ μολύνθηκε έπειτα από ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Έκανε μπάνιο στη θάλασσα με καινούριο τατουάζ και το πλήρωσε με τη ζωή του

Ο άνδρας, του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αγνόησε τις οδηγίες των ειδικών και το πλήρωσε με τη ζωή του.

Η φροντίδα ενός νέου τατουάζ επιβάλλει μεταξύ άλλων την αποχή από την έκθεση σε θάλασσες και πισίνες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ο 31χρονος όμως επέλεξε να παραβλέψει την οδηγία και να κάνει μπάνιο στον κόλπο του Μεξικού μόλις πέντε μέρες αφού έκανε το τατουάζ στη δεξιά του γάμπα.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση για το περιστατικό, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Case Reports, επειδή η πληγή στο δέρμα από το τατουάζ ήταν ακόμη φρέσκια ήταν εύκολο να μολυνθεί, όπως και έγινε. Συγκεκριμένα, ο άτυχος άνδρας μολύνθηκε με ένα επικίνδυνο βακτήριο, το Vibrio vulnificus.

Μία ημέρα μετά το μπάνιο στον κόλπο του Μεξικού ο 31χρονος εκδήλωσε πυρετό, ρίγη και κόκκινο εξάνθημα στο τατουάζ του. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν για δύο ημέρες, οπότε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι τμήματα της επιδερμίδας του ποδιού είχαν μελανιάσει, σύμπτωμα που εμφανίζεται σε πολλές λοιμώξεις.

40F09C5600000578 4555580 The day after he went swimming he developed a fever chills and a a 19 1496161408608

Οι γιατροί αμέσως υποπτεύθηκαν το Vibrio vulnificus ως αιτία των επιπλοκών, καθώς γνώριζαν ήδη ότι ο άνδρας πάσχει από κίρρωση του ήπατος. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις του ήπατος διαθέτουν στον οργανισμό τους χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων, κυττάρων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών, επομένως ο 31χρονος ήταν καλός «υποψήφιος» για λοίμωξη από ένα τέτοιο βακτήριο.

Χορηγήθηκαν στον ασθενή αντιβιοτικά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το Vibrio vulnificus –το οποίο σημειωτέον προκαλεί τον θάνατο περίπου στο 60% των ανθρώπων που μολύνει– όμως σε διάστημα μόλις 24 ωρών από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη, καθώς τα όργανά του παρουσίαζαν σημάδια ανεπάρκειας.

Μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας, τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν και οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι ότι σύντομα ο 31χρονος θα επέστρεφε στο σπίτι του. Ωστόσο, τελικά ο οργανισμός του υπέκυψε στο σηπτικό σοκ (αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασης του ανοσοποιητικού στη λοίμωξη) μερικές εβδομάδες αργότερα και ενώ βρισκόταν ακόμη στο νοσοκομείο.

Στην έκθεσή τους οι γιατροί επισημαίνουν ότι περιπτώσεις σαν αυτή του 31χρονου είναι εξαιρετικά σπάνιες, ωστόσο οι πιθανότητες είναι ελαφρώς αυξημένες για τα άτομα με παθήσεις του ήπατος. Εκτός από το μπάνιο σε μολυσμένα νερά, άλλος τρόπος έκθεσης στο επικίνδυνο Vibrio vulnificus είναι η κατανάλωση ωμών στρειδιών.

Δείτε κι αυτό:

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε τατουάζ το καλοκαίρι

Καινούργιο τατουάζ; Πώς θα καταλάβετε αν έχει μολυνθεί

Μπορεί να δώσει αίμα κάποιος που έχει τατουάζ;