ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισχυρή η υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Με τις καλύτερες εντυπώσεις για τον φάκελο διεκδίκησης μεταφοράς της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο στην Αθήνα αποχώρησαν από τη χώρα μας στελέχη του ευρωπαϊκού οργανισμού και δημοσιογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ισχυρή η υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, καθηγητής Γκουίντο Ράσι, και ο επικεφαλής Διαχείρισης Εγκαταστάσεων, Τιάγκο Φρέιτας, και στη συνέχεια δημοσιογράφοι από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ενημερώθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, την περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο της ελληνικής επιτροπής διεκδίκησης, Ρένα Δούρου, καθώς και από στελέχη του υπουργείου Υγείας για τον ελληνικό φάκελο διεκδίκησης.

Κατά τις ενημερωτικές συναντήσεις, τόσο ο κ. Κατρούγκαλος όσο και η κ. Δούρου υπογράμμισαν ότι ο ελληνικός φάκελος είναι πλήρης, εμπεριστατωμένος και τεκμηριωμένος, τηρώντας όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί, σκιαγράφησαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής υποψηφιότητας και διαβεβαίωσαν τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πως με τη μετεγκατάσταση της έδρας του οργανισμού στην Αθήνα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του, καθώς θα καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των εργαζομένων του και των οικογενειών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, έμφαση δόθηκε στην ύπαρξη σύγχρονων, άμεσα λειτουργικών υποδομών που προσφέρει το πλήρως εκσυγχρονισμένο κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνης», το οποίο προτείνει η Αθήνα για να φιλοξενήσει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), επισημάνθηκε η εύκολη προσβασιμότητα (13 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά, 40 λεπτά από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας), η παροχή κοινωνικής ασφάλισης, η πρόσβαση σε διεθνή εκπαιδευτικά σχολεία και ιδρύματα και η ύπαρξη πολύγλωσσων δομών για όλες τις ανάγκες των εργαζομένων.

Επιπλέον, η κ. Δούρου ανέδειξε και το γεγονός πως η Ελλάδα προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα και την ομιλία του στην Πνύκα.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά τόνισε πως ο διττός στόχος της χώρας μας με τη μεταφορά της έδρας στην Αθήνα είναι για να δείξει πως επιστρέφει πια δυναμικά ως χώρα κανονική στην Ευρώπη και η ανάδειξη της εξωστρέφειας στον τομέα του φαρμάκου, στον οποίο έχει σημαντικές επιτυχίες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. «Η μετεγκατάσταση του ΕΜΑ (European Medicines Agency) στην Αθήνα έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για τη διασφάλιση και την προώθηση ενός υψηλού κοινωνικού αγαθού, όπως είναι η προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των φαρμάκων, όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, και ιδιαιτέρως του επιτυχημένου και δυναμικού κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ξενάγησή τους στο επταώροφο και εμβαδού 44.800 τ.μ. κτίριο που προτείνει η Ελλάδα να μετεγκατασταθεί η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Όπως επισημάνθηκε, το κτίριο ανακαινίστηκε με βάση βιοκλιματικό σχεδιασμό, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις για θερμομόνωση, επιτυγχάνοντας ενεργειακή απόδοση και επιτρέποντας τη διείσδυση φυσικού φωτός στους εσωτερικούς του χώρους και τονίστηκε πως οι χώροι γραφείων και συσκέψεων εκτείνονται σε 30.000 τ.μ., ενώ ο χώρος πάρκινγκ έχει έκταση 8.902 τ.μ. και διαθέτει συνολικά 549 θέσεις στάθμευσης.

Πριν αναχωρήσουν ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, καθηγητής Γκουίντο Ράσι, και ο επικεφαλής Μέριμνας, Τιάγκο Φρέιτας, επισκέφτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Αισιοδοξία για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Δούρου: Εθνική υπόθεση με πολλαπλά οφέλη η διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων