ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωνία ΣΕΒ & υπ. Υγείας για το εργασιακό - Καιρός να σταματήσει η αιμορραγία της μετανάστευσης

Δημόσιο διάλογο για το εργασιακό, το οποίο βρίσκεται σε δεινή θέση, με την ανεργία να σαρρώνει τις πιο νέες και παραγωγικές ηλικίες ξεκινάει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Αγωνία ΣΕΒ & υπ. Υγείας για το εργασιακό - Καιρός να σταματήσει η αιμορραγία της μετανάστευσης

Η επίσημη πρώτη μάλιστα, πραγματοποιείται σήμερα, με τον ΣΕΒ να οργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Το Μέλλον της Εργασίας μετά το Μνημόνιο» με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρήσεων – μελών του, καθώς και των Προέδρων των θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ,ΣΕΤΕ) και της ΟΚΕ.

Ανοίγοντας το διάλογο για το Μέλλον της Εργασίας ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας τονίζει σε μήνυμά του ότι στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε στην Ελληνική κοινωνία, στην Πολιτεία και τους υπόλοιπους Κοινωνικούς Εταίρους -έως το τέλος του 3ου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018- μια ξεκάθαρη, πειστική και οραματική πρόταση για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον που θα υπηρετεί μια ανοιχτή, διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία.

Αυτό που θα τονίσει σήμερα ο κ. Φέσσας, είναι πως το ζητούμενο, και η λύση στην ελληνική κρίση απασχόλησης είναι μία ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης για τη στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, βασισμένου στην ενίσχυση και την ανάπτυξη του τομέα διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, ο οποίος παράγει, εξάγει και δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας. Αυτός χρειάζεται μεταξύ άλλων και το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας και ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Ο ΣΕΒ έχει τονίσει επίσης, πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ και μία Ιατρική Τεχνόπολη προκειμένου να μπουν και πάλι μπροστά οι μηχανές.

Για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου όμως μιλούν συχνά και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, ζητώντας την ελάφρυνση των δυσβάστακτων φόρων και επιστροφών στο κράτος. Και ακριβώς αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο, ή το επενδυτικό σοκ εάν θέλετε, είναι που θα κρατήσει στην Ελλάδα, τους νέους επιστήμονες και γιατρούς, τους νέους ανθρώπους που ψάχνουν για μία καλύτερη ημέρα και που έχουν σκορπιστεί στα τέσσερα σημεία του Ορίζοντα.

Μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από τα γραφεία του ΣΕΒ, στη οδό Αριστοτέλους, και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, πολύ συχνά αναφέρεται στην ανάγκη να ανασχεθεί το brain drain που έχει ξεκινήσει στη χώρα, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί και η κοινωνία, και η οικονομία και η επιστήμη.

Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Ξανθός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του 247 και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη την περασμένη Παρασκευή μιλώντας για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στηρίζοντας το εγχείρημα,

«…έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα, έχει μειωθεί η δεξαμενή των διαθέσιμων γιατρών στη χώρα λόγω του brain drain, καθώς έχουν φύγει 18.000 γιατροί τα τελευταία χρόνια. Εμείς έχουμε ανοίξει πολλές θέσεις και στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχουμε προσλάβει 1.400 επικουρικούς γιατρούς, έχουμε προσλάβει πάνω από 1.000 μόνιμους γιατρούς αυτά τα χρόνια, και είναι σε εξέλιξη πάρα πολλές θέσεις μονίμων γιατρών στο σύστημα. Κάνουμε μία προσπάθεια, λοιπόν, να δώσουμε ένα σήμα ότι υπάρχει μία αξιοπρεπής επιστημονική και επαγγελματική προοπτική για τους νέους γιατρούς. Και προφανώς ακόμα δεν έχει αντιστραφεί αυτή η τάση.

Είναι ενδιαφέρον όμως ότι σε αυτές τις αιτήσεις που μας έχουν κατατεθεί για τις ΤΟΜΥ, το 80% είναι γιατροί κάτω των 40 ετών. Είναι νέα παιδιά που αρχίζουν σιγά-σιγά να εμπιστεύονται ένα νέο μοντέλο και να το υπηρετήσουν με αξιοπρέπεια και επιτρέψτε μου να πω και με μία προσπάθεια ενίσχυσης και των αποδοχών τους, αξιοπρεπέστατων αποδοχών για τα δεδομένα της κρίσης. Παίρνουν, δηλαδή, αποδοχές Επιμελητή Α’».

Πρόσθεσε δε ακόμη:

«... προσπαθήσαμε, αξιοποιώντας και μόνιμες προσλήψεις και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και προσλήψεις με άλλες μορφές εργασίας. Όπως, για παράδειγμα, συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ. Όπως συμβάσεις από τον ΟΑΕΔ, ετήσιας διάρκειας, για την δυνατότητα απασχόλησης ανέργων υγειονομικών. Όπως μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, που ενισχύουν την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών. Προσλάβαμε κόσμο και τους βάλαμε στις δημόσιες δομές, ιδιαίτερα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αλλά τώρα και στην ηπειρωτική χώρα. Είναι το γνωστό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΣ».
Έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις, που προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα. Αυτό επίσης είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση».

Διαβάστε ακόμη:

Διαφθορά: Οι 10 πυλώνες του ΣΕΒ & η συνεργασία του υπ. Υγείας με τον ΟΟΣΑ

Ξανθός: Άρση της λιτότητας, μεταρρυθμίσεις, αύξηση του ΕΣΥ & συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

Μετανάστευση πνευματικού δυναμικού: Ένας δημόσιος διάλογος για να προλάβουμε την καταστροφή