ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας

Με ένα αφιέρωμα στην κυκλική οικονομία καλωσορίζει το 2018 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών στο καθιερωμένο του εβδομαδιαίο δελτίο, ο οποίος μιλά εμφατικά, για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η κυκλική οικονομία, οι παροτρύνσεις του ΣΕΒ & η αδιάλειπτη προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

«Στην ανατολή του 2018, το παρόν δελτίο αφιερώνεται στην κυκλική οικονομία, μια νέα τάση στην παραγωγική και καταναλωτική διαδικασία που ήδη έχει δρομολογήσει νέες επενδύσεις ύψους €550 δισ. στην Ευρώπη και έχει σαν στόχο τη μείωση του αποτυπώματος της οικονομικής δραστηριότητας στις πρώτες ύλες και το περιβάλλον», αναφέρεται στο δελτίο του ΣΕΒ.

Όμως κυκλική οικονομία δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, αλλά και η επιστροφή αν θέλετε στην κοινωνία, μέρους αυτών που παράγουν οι βιομηχανίες. Υπ αυτήν την έννοια, ο κλάδος της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, έχει αποδείξει ότι αποτελεί εδώ και χρόνια, αξιόπιστο σύμμαχο της κοινωνίας. Επιπλέον, στα 9 χρόνια της ύφεσης και των οδυνηρών Μνημονίων, η φαρμακοβιομηχανία έχει στηρίξει αδιάλειπτα την οικονομία και τους ασθενείς, ενώ δεν έχει λείψει σχεδόν κανένα φάρμακο από τους ασθενείς και την αγορά.

Και πάλι υπ’ αυτή την έννοια, αυτό που υλοποιούν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι πράγματι άθλος, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη του 1,9 δισ ευρώ είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι επιστροφές προς το κράτος (μέσω clawback & rebate) δυσθεώρητες. Πλέον για πολλές επιχειρήσεις (κυρίως μικρές) υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Και ίσως θα ήταν χρήσιμο να επαναλάβουμε πως θα πρέπει μετά τον Αύγουστο του 2018 (όταν τύποις θα βγούμε από τα Μνημόνια), να ξαναδούμε με νηφαλιότητα τη δυνατότητα για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με βάση όμως τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, μιλώντας στο πρόσφατο 13ο Συνέδριο της ΕΣΔΥ, αναφέρθηκε στην ανάγκη για απόσυρση των νέων μέτρων αναφορικά με τα καινοτόμα φάρμακα καθώς επίσης και για επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά €500 εκατ. (€300 εκατ. στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, βάσει πρόσφατης μελέτης που ανακοινώθηκε στο ISPOR και αναδεικνύει ότι πρέπει να συνυπολογιστούν κι άλλοι παράγοντες, όπως επιδημιολογικά δεδομένα, στον καθορισμό της δαπάνης και €200 εκατ. στη νοσοκομειακή και κατ' ελάχιστον η αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το 2017). Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε πως με αφανισμό κινδυνεύουν τα 6 από τα 10 εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ευάλωτη αγορά εργασίας αλλά και την ελληνική οικονομία, ενώ οι τρομακτικές επιστροφές (οι οποίες μόνο για το clawback το 2017 αναμένεται να φθάσουν στα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%) οι συνεχείς μειώσεις τιμών σε όλα τα δελτία, η απουσία ουσιαστικών κινήτρων και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, αποτελούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ όχι μόνο για την φαρμακοβιομηχανία και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Τo Το 2018 ξεκινά με την οικονομία να ανακάμπτει και την χώρα να εισέρχεται σε μία νέα περίοδο υποχρεωτικής άσκησης συνετής οικονομικής πολιτικής, τονίζει ο ΣΕΒ στο δελτίο του, σημειώνοντας ακόμη, πως «το ζητούμενο παραμένει ένα βιώσιμο οικονομικά σύστημα αυτοτροφοδοτούμενης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς περιττές σπατάλες και με πολιτικές που θα συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων παραγωγικών πόρων της οικονομίας. Το κλείσιμο ενός κύκλου επώδυνων θυσιών για όλο τον ελληνικό λαό και τις επιχειρήσεις δεν πρέπει να μας ξαναβρεί αμέριμνους να επιχειρούμε επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία δια της διόγκωσης του κράτους και της απώλειας της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος και νοοτροπίας και η υιοθέτηση νέων τάσεων, όπως αυτή της κυκλικής οικονομίας, παραμένουν επίκαιρα ζητούμενα και για το 2018».

Την αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος και νοοτροπίας ζητούν εδώ και χρόνια εκτός από τον ΣΕΒ και οι φαρμακοβιομηχανίες μέσω από ένα πλέγμα πραγματικών και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και όχι μόνο επώδυνων οριζόντιων μέτρων, (€ 1δις τουλάχιστον σε υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις και επιπλέον €1δις από την αυξημένη συμμετοχή των ασθενών) που μόνο κακό κάνουν στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία!

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Με αφανισμό κινδυνεύουν 6 στα 10 εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα - Μεταρρυθμίσεις έστω και τώρα



Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ

Το clawback παρατείνεται για 3 χρόνια - Συμψηφισμούς για το 2016 ζητάει και η φαρμακοβιομηχανία

Διαφθορά: Οι 10 πυλώνες του ΣΕΒ & η συνεργασία του υπ. Υγείας με τον ΟΟΣΑ

ΣΕΒ: Η Ελλάδα χρειάζεται μια Ιατρική Τεχνόπολη και ένα επενδυτικό σοκ