ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Με αφανισμό κινδυνεύουν 6 στα 10 εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα - Μεταρρυθμίσεις έστω και τώρα

Με αφανισμό κινδυνεύουν τα 6 από τα 10 εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ευάλωτη αγορά εργασίας αλλά και την ελληνική οικονομία.

ΠΕΦ: Με αφανισμό κινδυνεύουν 6 στα 10 εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα - Μεταρρυθμίσεις έστω και τώρα

Οι τρομακτικές επιστροφές (οι οποίες μόνο για το clawback το 2017 αναμένεται να φθάσουν στα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%) οι συνεχείς μειώσεις τιμών σε όλα τα δελτία, η απουσία ουσιαστικών κινήτρων και η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, αποτελούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ όχι μόνο για την φαρμακοβιομηχανία και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά τελικά και για την ίδια την οικονομία.

Το δυσοίωνο αυτό μήνυμα απηύθυνε από το βήμα του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υγείας του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά, ότι πλέον η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της,

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. έδωσε την πραγματική διάσταση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην αγορά του φαρμάκου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback της βιομηχανίας που κάθε χρόνο αυξάνονται δραματικά απειλώντας πλέον, τη βιωσιμότητα πολλών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από άλλα εισαγόμενα ακριβά πρωτότυπα, όπως σημείωσε επιγραμματικά ο κ. Τρύφων.

Όσον αφορά στο clawback, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, τόνισε ότι ενώ οι επιστροφές δαπάνης τo 2012 ήταν 79 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να φθάσουν στα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%! Παράλληλα, σημαντική είναι και η αύξηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων rebate που ενώ το 2012 ήταν 193 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ.
Εκτός αυτών, ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. υπογράμμισε τις δραματικές μειώσεις τιμών που, σε σχέση με το 2009, είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες κατά 69% στα γενόσημα, 30,5% στα off patent και 22,5% στα on patent. Ειδικά στο τελευταίο δελτίο τιμών, δημιουργεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι 237 γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν κάτω από το 65% της χαμηλότερης τιμής του ευρωπαϊκού Μ.Ο., κάτι που όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, είναι εντελώς παράνομο. Επίσης, ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τριπλασιασμό της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος.

Ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι η Π.Ε.Φ έχει επανειλημμένα προτείνει μία δέσμη συνεκτικών μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο διάλογο για μία νέα αρχιτεκτονική στην πολιτική του φαρμάκου. Προτεραιότητα του νέου πλαισίου αποτελεί η αύξηση του προϋπολογισμού για την φαρμακευτική δαπάνη, καθώς τα τελευταία χρόνια κρίνεται ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού.

Είναι, επίσης, επιτακτική η ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος τιμολόγησης, με στόχο την παραγωγή βιώσιμων εξοικονομήσεων μέσω της αξιοποίησης της δυναμικής των οικονομικών θεραπειών, οι οποίες με ρεαλιστικές τιμές μπορούν να αναχαιτίσουν την υποκατάσταση από ακριβότερες που αποτελεί βασική αιτία αύξησης της πραγματικής δαπάνης. Αναβάθμιση απαιτείται και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση δεσμευτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών. Ακόμη, είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός του συστήματος της ασφαλιστικής αποζημίωσης, ειδικά των νέων ακριβών θεραπειών με την αναγνώριση της πραγματικής καινοτομίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία.

Τέλος, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Τρύφων έθεσε ανοικτά το ζήτημα της ουσιαστικής απουσίας κινήτρων στη συνταγογράφηση γενοσήμων, τόσο για την ιατρική κοινότητα, όσο και για τους ασθενείς.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές δυναμικές του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς αυτή παράγει σημαντική προστιθέμενη αξία, στηρίζοντας τα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας την απασχόληση και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις και εξαγωγές.

Διαβάστε ακόμη:

Αποστολίδης: Η ανάκαμψη απομακρύνεται - Ανάγκη για αύξηση της δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ

Υπ. Υγείας: Ο Οργανισμός HTA αναγκαιότητα - Στο μέλλον θα αντικαταστήσει το clawback & rebate

Με εξώδικα απαντά η ΠΕΦ στις πιέσεις Καρόνε για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στα φάρμακαΣτην τελική ευθεία το νέο σύστημα αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας

Τζανακόπουλος: Συμψηφισμός clawback και φαρμακεία στην τεχνική συμφωνία

PIF για σ/ν ΗΤΑ: Πλήρης απογοήτευση, συγκεντρωτισμός, ανύπαρκτος ο ρόλος των ασθενών