ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθνικό Πρόγραμμα φύλαξης Βλαστοκυττάρων προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Άμεση σύνταξη εθνικού προγράμματος φύλαξης Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος και  υλοποίηση συντονισμένης εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Εθνικό Πρόγραμμα φύλαξης Βλαστοκυττάρων προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Η Ανεξάρτητη Αρχή, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (15 Νοεμβρίου), τονίζει ότι η συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην υγεία και η επιλογή του δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας, που πρέπει να ενισχυθεί ως αντίβαρο στην οικονομική αδυναμία των πολιτών, οδηγεί στη διαπίστωση ότι το βιολογικό υλικό αποτελεί δημόσιο πόρο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολείται με το ζήτημα εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, αφότου το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας διαπίστωσε παρανομίες σε ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων.

Μάλιστα υπήρξε και αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου και σχετικό πόρισμα το οποίο καλούσε το υπουργείο Υγείας και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στους σχετικούς ελέγχους και αδειοδοτήσεις των ιδιωτικών τραπεζών βιολογικού υλικού.

Η υπόθεση ξεκίνησε από συγκεκριμένη ιδιωτική τράπεζα η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο εισαγγελικής και ποινικής έρευνας, για εξαπάτηση πολλών ζευγαριών. Η εταιρεία έβαλε λουκέτο, αφήνοντας έκθετους, περίπου 30.000 γονείς οι οποίοι είχαν πληρώσει αδρά για να συντηρηθούν τα βλαστικά κύτταρα των παιδιών τους.

Τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη όσο και ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχουν δίνει δέκτες αρκετών παραπόνων σχετικα με τη λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης:

Ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο με τα βλαστοκύτταρα