ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο με τα βλαστοκύτταρα

Βαριές ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν 19 άτομα για υπόθεση απάτης με βλαστοκύτταρα.

Ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο με τα βλαστοκύτταρα

Η ποινική διαδικασία άνοιξε μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και περιλαμβάνει αδικήματα όπως απάτη και άμεση συνέργεια σε απάτη, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο νόμος.

Η εταιρεία άφησε έκθετους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν πληρώσει αδρά για να συντηρηθούν βλαστοκύτταρα για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση θα ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν.

Η δίωξη αφορά και τους εκπροσώπους μεγάλου ομίλου παροχής υπηρεσιών υγείας στον οποίο ανήκε η εν λόγω εταιρεία μέχρι το 2013.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, η απάτη συνίσταται στο ότι υπήρξε παραπλάνηση των πελατών της εταιρείας, ότι μπορούν να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα για μεγάλο διάστημα χωρίς να υπάρχει προς τούτο τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη και στο ότι η συγκεκριμένη «τράπεζα βλαστοκυττάρων» δεν ήταν αδειοδοτημένη από το υπουργείο Υγείας.

Για το τελευταίο σκέλος μάλιστα, της μη αδειοδότησης, ερευνά και τυχόν ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, διότι δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι.

Παράλληλα, μετά από αναφορά του Συνηγόρου Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη, η εισαγγελία διερευνά και αν το σύνολο των ιδιωτικών εταιριών βλαστοκυττάρων διαθέτουν άδεια από το υπουργείο Υγείας.