ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υγιές στόμα και υγιές σώμα πάνε μαζί

Αυτό είναι το σύνθημα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου).

Υγιές στόμα και υγιές σώμα πάνε μαζί

Μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους στο στόμα και η πρώιμη διάγνωσή τους περνά από την... οδοντιατρική καρέκλα

«Το στόμα είναι ένας πολυδύναμος χώρος που συμβάλλει καθοριστικά στη βιολογική και κοινωνική λειτουργία των ανθρώπων μέσω της διατροφής, της ομιλίας, του γέλιου και της έκφρασης των συναισθημάτων», αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, (ΕΟΟ) Αθανάσιος Κατσίκης, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου).

Όπως προσθέτει, «το υγιές στόμα δημιουργεί θετικό υπόστρωμα για τις επαγγελματικές, αισθηματικές και λειτουργικές ανάγκες των ανθρώπων και κρατά υψηλά την ποιότητα της ζωής. Το στόμα αποτελεί πραγματικά τον καθρέφτη της υγείας των ανθρώπων και αποτελεί περιοχή εκδήλωσης πρώιμων συμπτωμάτων για σειρά νοσημάτων, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σοβαρά».

WOHD 2019 poster children GR WEB

Ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας, καθηγητής Ιωάννης Τζούτζας, επισημαίνει: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι στόμα δεν σημαίνει μόνο δόντια. Σημαίνει μία σειρά άλλων οργάνων, που όλα μαζί δημιουργούν ένα λειτουργικό σύστημα, που η κάθε διαταραχή του έχει προεκτάσεις ή απεικονίσεις στη γενική υγεία. Το χρώμα των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας, η υφή των χειλέων και των παρειών και το σχήμα της υπερώας και των γνάθων αποτελούν στοιχεία που αξιολογούνται ανάλογα και αντλούνται σχετικά συμπεράσματα. Μεταβολικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, νεοπλασίες, βιοχημικά προβλήματα, ιογενείς λοιμώξεις, είναι μερικές από τις νοσολογικές οντότητες που η πρώιμη διάγνωσή τους περνά από τη στοματολογική εξέταση. Παράλληλα, χρόνιες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά αιματολογικά, καρδιολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα, η διάγνωση των οποίων επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο δυνατό».

WOHD 2019 poster public GR WEB

Διαβάστε επίσης:

Εσείς γνωρίζετε πόσες παθήσεις αφήνουν το «σημάδι» τους στο στόμα σας;