ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εσείς γνωρίζετε πόσες παθήσεις αφήνουν το «σημάδι» τους στο στόμα σας;

Ενημέρωση από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά, με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου).

Εσείς γνωρίζετε πόσες παθήσεις αφήνουν το «σημάδι» τους στο στόμα σας;

Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους του Πειραιά, πάνω από 1000 ασθένειες αφήνουν «ίχνη» στη στοματική κοιλότητα, τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι η πρώτη εκδήλωση της προσβολής άλλων οργάνων ή συστημάτων του οργανισμού.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του οδοντιατρικού συλλόγου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για την ουλίτιδα, εντοπίζονται και στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ!

Μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν μία από τις σοβαρότερες αιτίες διαταραχών της πέψης.

Όπως υπογραμμίζουν οι οδοντίατροι, η κακή στοματική υγιεινή οδηγεί σε περιοδοντικές νόσους, που παρεμβαίνουν στο μηχανισμό παραγωγής ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η ρύθμιση του διαβήτη.

Επιπλέον, οι παθήσεις των ούλων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν συσχετιστεί με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος του νεογνού, ενώ ο βρυγμός (σφίξιμο - τρίξιμο) και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια.

Η αισθητική εικόνα των δοντιών μπορεί να γίνει αιτία ανασφάλειας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς ή ακόμη και κατάθλιψης.

Με αυτά τα δεδομένα, τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς τονίζουν ότι η στοματική υγεία αποτελεί κλειδί της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ως στόχο να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του υγιούς στόματος και να ευαισθητοποιεί για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής.

Εκτιμάται ότι 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πολλές από αυτές τις παθήσεις μπορούν να προληφθούν με πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.