ΥΓΕΙΑ

Ξύστρα γλώσσας: Ποια τα οφέλη και πώς να τη χρησιμοποιείτε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ξύσιμο της γλώσσας περιλαμβάνει τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου (ξύστρα) για την αφαίρεση βακτηρίων, νεκρών κυττάρων και υπολειμμάτων τροφής από την επιφάνεια της γλώσσας.

Ξύστρα γλώσσας: Ποια τα οφέλη και πώς να τη χρησιμοποιείτε
Bigstock

Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει η καθημερινή χρήση ξύστρας γλώσσας μπορεί να έχει κάποια οφέλη, από τη μείωση των επιπέδων των δυσάρεστων βακτηρίων έως την εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος. Εντούτοις άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα από τα υποτιθέμενα οφέλη είναι υπερεκτιμημένα.

Η ανθρώπινη γλώσσα καλύπτεται από γλωσσικές θηλές: μικρούς σωρούς που “πιάνουν” την τροφή καθώς τα δόντια μασούν και αποτελούν ταυτόχρονα υποδοχές για τους γευστικούς κάλυκες. Ωστόσο, αυτές οι δομές μπορούν επίσης να παγιδεύσουν βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία και ασθένειες.

Τα βακτήρια στο στόμα δεν είναι πάντα κακά: είναι θεμελιώδη για την υγεία μας. Η στοματική κοιλότητα φιλοξενεί πάνω από 700 είδη βακτηρίων, καθιστώντας την το δεύτερο μεγαλύτερο και πιο ποικίλο μικροβίωμα στο ανθρώπινο σώμα μετά το έντερο.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί τρέφονται με τους υδατάνθρακες στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και βοηθούν στη διαχείριση της υγείας του στόματος και όχι μόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα στοματικά βακτήρια συνδέονται στενά με την υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, η υπερανάπτυξη ορισμένων ειδών βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, που κυμαίνονται από ασθένεια των ούλων έως δυσοσμία του στόματος.

Ως εκ τούτου, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ξύσιμο της γλώσσας, καθώς και το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, είναι ένας καλός τρόπος διαχείρισης αυτού του ζωτικού βακτηριακού οικοσυστήματος. Η ξύστρα γλώωσας όχι μόνο αφαιρεί τα περιττά βακτήρια, αλλά βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής με τα οποία τρέφονται οι μικροοργανισμοί.

Ξύστρα γλώσσας: Πιθανά οφέλη

  • Μείωση της κακοσμίας του στόματος
  • Βελτίωση της εμφάνισης της γλώσσας
  • Προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του στόματος
  • Βελτιωμένη στοματική υγεία
  • Ενισχυμένη αίσθηση γεύσης

Ορισμένα από αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν διερευνηθεί από επιστημονικές μελέτες με ανάμεικτα αποτελέσματα:

Μια μελέτη του 2010 από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ έδειξε ότι το τακτικό ξύσιμο της γλώσσας θα μπορούσε να βελτιώσει την οσμή της αναπνοής και να μειώσει την επικάλυψη στη γλώσσα.

Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Μια μελέτη του 2019 δεν βρήκε κανένα αδιάσειστο στοιχείο ότι το ξύσιμο της γλώσσας βοήθησε στην μείωση της κακοσμίας του στόματος.

Επίσης το 2019 όμως, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το ξύσιμο της γλώσσας ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση των επιπέδων του Streptococcus mutans, ενός βακτηρίου που βρίσκεται στην ανθρώπινη στοματική κοιλότητα και συνδέεται με την τερηδόνα.

Μια ακόμα μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2017, εξέτασε εάν ο καθαρισμός με ξύστρα γλώσσας θα μπορούσε να ωφελήσει άτομα με περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή μορφή ουλίτιδας που σχετίζεται με υπερανάπτυξη βακτηρίων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ξύσιμο της γλώσσας δεν έκανε καμία διαφορά στην ποσότητα των βακτηρίων ή την οσμή στο στόμα τους.

Tongue-Scraper-ksystra-glossas

Πώς να χρησιμοποιήσετε μια ξύστρα γλώσσας

Το ξύσιμο της γλώσσας μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα στοματικής υγιεινής.

Αφότου βουρτσίσετε τα δόντια σας, απλώς περάστε την ξύστρα κατά μήκος της γλώσσας σας, ξεκινώντας από το πίσω μέρος της προς τα εμπρός. Κάντε αυτό δύο ή τρεις φορές, ξεπλένοντας την ξύστρα μετά από κάθε σάρωση.

Κατά το ξύσιμο, εφαρμόστε ελαφριά πίεση: επαρκή για να αφαιρέσετε απαλά το γλοιώδες φιλμ στην επιφάνεια, αλλά όχι αρκετή για να βλάψετε τη γλώσσα.

Πηγή: iflscience.com