ΥΓΕΙΑ

Στοματικό διάλυμα με σκόρδο: Άφωνοι οι ερευνητές με το τι πέτυχε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το στοματικό διάλυμα με σκόρδο υψηλότερης συγκέντρωσης μπορεί να ανταγωνιστεί την αντιμικροβιακή απόδοση της χλωρεξιδίνης, που χρησιμοποιείται σε όλα τα εμπορικά προϊόντα, προσφέροντας παράλληλα μια πιο φυσική εναλλακτική λύση με λιγότερες χημικές παρενέργειες.

Στοματικό διάλυμα με σκόρδο: Άφωνοι οι ερευνητές με το τι πέτυχε
Bigstock

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, σε ορισμένα κλινικά περιβάλλοντα και σκευάσματα, τα στοματικά διαλύματα με βάση το σκόρδο (!) μπορούν να μειώσουν τα επιβλαβή στοματικά βακτήρια τόσο αποτελεσματικά όσο η χλωρεξιδίνη.

Γιατί η επιλογή στοματικού διαλύματος έχει σημασία για την υγεία των δοντιών

Το στοματικό διάλυμα χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα στο βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα για την μείωση των στοματικών βακτηρίων, την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας και την υποστήριξη της συνολικής στοματικής υγιεινής. Η διγλυκονική χλωρεξιδίνη θεωρείται από καιρό ένας από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες για την μείωση της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας λόγω των ισχυρών βακτηριοκτόνων ιδιοτήτων και της μακροχρόνιας δράση της στην επιφάνεια της στοματικής κοιλότητας.

Παρά την αποτελεσματικότητά της, η χρήση χλωρεξιδίνης συχνά περιορίζεται από παρενέργειες, όπως η χρώση των δοντιών και της γλώσσας, η αλλοιωμένη γεύση και ο ερεθισμός του βλεννογόνου. Αυτά τα μειονεκτήματα τροφοδοτούν έρευνες για φυσικές αντιμικροβιακές εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν το βακτηριακό φορτίο χωρίς αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Βασικά ευρήματα από την μελέτη για το στοματικό διάλυμα με σκόρδο

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Herbal Medicine, εξέτασε κλινικά στοιχεία που συνέκριναν το στοματικό διάλυμα με εκχύλισμα σκόρδου με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αντιμικροβιακά αποτελέσματα έναντι των στοματικών βακτηρίων και τα προφίλ ανεκτικότητας σε όλες τις διαθέσιμες δοκιμές και κλινικά περιβάλλοντα.

Κύριες παρατηρήσεις από την ανασκόπηση:

  • Συγκρίσιμη αντιμικροβιακή δράση: Το στοματικό διάλυμα με εκχύλισμα σκόρδου σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κατέδειξε αντιμικροβιακές επιδράσεις έναντι των στοματικών βακτηρίων που ήταν εφάμιλλες με τη χλωρεξιδίνη σε πολλές κλινικές συγκρίσεις.
  • Η απόδοση ποικίλλει ανάλογα με τη συγκέντρωση και το πλαίσιο: Η αποτελεσματικότητα έναντι συγκεκριμένων βακτηριακών στελεχών και παραμέτρων πλάκας μερικές φορές διέφερε ανάλογα με την ισχύ του στοματικού διαλύματος και τη διάρκεια έκθεσης.
  • Ζητήματα ανεκτικότητας: Όπως ήταν... αναμενόμενο... τα στοματικά διαλύματα με βάση το σκόρδο ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν δυσάρεστη γεύση, έντονη οσμή και αίσθημα καύσου, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την προσήλωση των ασθενών στην καθημερινή χρήση.
  • Υπολειμματική δράση: Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να εμφανίζει μεγαλύτερης διάρκειας αντιμικροβιακή παρουσία στο στόμα σε σύγκριση με τη χλωρεξιδίνη, προσφέροντας ενδεχομένως εκτεταμένες αντιβακτηριακές επιδράσεις μετά το ξέπλυμα.

Συνολικά, το στοματικό διάλυμα με σκόρδο φαίνεται να είναι ικανό να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων και να ανταγωνιστεί στενά την χλωρεξιδίνη στην αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα, ειδικά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις εκχυλίσματος. Ωστόσο, η διακύμανση στο μέγεθος της επίδρασης και η ανεκτικότητα των χρηστών υπογραμμίζουν ότι το εκχύλισμα σκόρδου δεν αποτελεί ακόμη υποκατάστατο στην τυπική οδοντιατρική πρακτική, αλλά μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη φυσική επιλογή, ιδιαίτερα για όσους αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στα χημικά αντισηπτικά.

garlic

Μηχανισμοί: Πώς λειτουργούν το σκόρδο και η χλωρεξιδίνη

Η αντιβακτηριακή δράση της χλωρεξιδίνης πηγάζει από την ικανότητά της να διαταράσσει τις βακτηριακές κυτταρικές μεμβράνες και να μειώνει το κυτταροπλασματικό περιεχόμενο, παράγοντας δράση ευρέος φάσματος έναντι Gram-θετικών και Gram-αρνητικών οργανισμών. Επίσης, προσκολλάται στις στοματικές επιφάνειες, προσδίδοντας παρατεταμένη αντισηπτική δράση.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του εκχυλίσματος σκόρδου αποδίδονται κυρίως στην αλισίνη και σε σχετικές ενώσεις θείου, οι οποίες μπορούν να αναστείλουν τα βακτηριακά ενζυμικά συστήματα και να διαταράσσουν τα μικροβιακά κυτταρικά τοιχώματα. Αυτές οι ενώσεις έχουν επιδείξει δράση in vitro έναντι κοινών στοματικών παθογόνων και διερευνώνται για δράση έναντι τερηδονογόνων βακτηρίων όπως ο Streptococcus mutans.

Αν και οι ακριβείς κλινικοί μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη, τα βιοδραστικά συστατικά του σκόρδου φαίνεται να είναι ικανά για βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες επιδράσεις σε επαρκή συγκέντρωση.

Πρακτικές επιπτώσεις για την στοματική υγεία

Για άτομα που εξετάζουν επιλογές στοματικού διαλύματος:

  • Η χλωρεξιδίνη προτιμάται σε κλινικά ή θεραπευτικά πλαίσια, όπως μετά από οδοντιατρικές επεμβάσεις ή κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο της φλεγμονής των ούλων, λόγω της καλά τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητάς της.
  • Το στοματικό διάλυμα με σκόρδο μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη φυσική εναλλακτική λύση για την τακτική στοματική υγιεινή, εάν μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα... ανεκτικότητας, ιδιαίτερα για όσους αναζητούν φυτικές επιλογές ή επιθυμούν να αποφύγουν τα χημικά αντισηπτικά.
  • Η μετριοπάθεια και το πλαίσιο έχουν σημασία: Η ισχύς του εκχυλίσματος σκόρδου, η συχνότητα ξεβγάλματος και η κατάσταση της στοματικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Συμβουλευτείτε οδοντίατρο πριν αντικαταστήσετε οποιοδήποτε στοματικό διάλυμα, ειδικά για άτομα με περιοδοντική νόσο, εξασθενημένη ανοσολογική λειτουργία ή άλλα προβλήματα στοματικής υγείας.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι το στοματικό διάλυμα με σκόρδο εξίσου αποτελεσματικό με την χλωρεξιδίνη για όλα τα στοματικά βακτήρια;

Σε πολλές περιπτώσεις, το εκχύλισμα σκόρδου υψηλής συγκέντρωσης παρουσιάζει παρόμοια αντιμικροβιακή δράση με την χλωρεξιδίνη, αλλά η αποτελεσματικότητα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το βακτηριακό στέλεχος και τη σύνθεση του στοματικού διαλύματος.

Μπορεί το στοματικό διάλυμα με σκόρδο να αντικαταστήσει τα επαγγελματικά οδοντιατρικά αντισηπτικά;

Προς το παρόν όχι. Ενώ είναι πολλά υποσχόμενο, το στοματικό διάλυμα με εκχύλισμα σκόρδου δεν έχει το εύρος και τη συνέπεια της χλωρεξιδίνης στην κλινική πράξη.

Προκαλεί το στοματικό διάλυμα με σκόρδο παρενέργειες;

Ναι. Αναφέρονται συχνά προβλήματα με την αίσθηση καύσου, την έντονη οσμή και τη γεύση, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την προσήλωση του χρήστη.

Πρέπει να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα με σκόρδο καθημερινά;

Συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο. Μπορεί να είναι χρήσιμο ως φυσικό συμπλήρωμα, αλλά οι ατομικές ανάγκες στοματικής υγείας και η ανεκτικότητα θα πρέπει να ορίζουν τη συχνότητα και την επιλογή.

Συμπέρασμα

Αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το στοματικό διάλυμα με σκόρδο υψηλότερης συγκέντρωσης μπορεί να ανταγωνιστεί την αντιμικροβιακή ισχύ της χλωρεξιδίνης κατά των στοματικών βακτηρίων και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει φυσική εναλλακτική λύση στην οδοντιατρική φροντίδα.

Εντούτοις, προς το παρόν, είναι καλύτερο να θεωρείται συμπληρωματική επιλογή παρά ολική αντικατάσταση για τα τυπικά στοματικά διαλύματα του εμπορίου.

Πηγές:
sciencedaily.com
ada.org
mayoclinic.org
ncbi.nlm.nih.gov