ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυκνότητα μαστών: Ποια αλλαγή συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου

Έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να σταθμίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει τη νόσο, αποκάλυψε νέα μελέτη.

Πυκνότητα μαστών: Ποια αλλαγή συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και ότι η πυκνότητα των μαστών μειώνεται με την ηλικία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα στοιχεία ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου που σχετίζεται με την πυκνότητα των μαστών μειώνεται άνισα.

Ένα από τα ευρήματα της μελέτης ήταν ότι η πιο αργή μείωση της πυκνότητας, σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εντοπισμού καρκίνου στο μαστό.

«Ελπίζω το εύρημα να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη το συντομότερο δυνατό, καθώς θα κάνει τεράστια διαφορά», δήλωσε στους New York Times η συγγραφέας της μελέτης Shu Jiang, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

«Θα μπορούσαν να οριστούν διαφορετικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαβάθμιση του κινδύνου για την παρακολούθηση όσων παρουσιάζουν πολύ πιο αργή μείωση στην πυκνότητα των ιστών».

Στην δεκαετή μελέτη συμμετείχαν περίπου 10.000 γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν καρκίνο στην έναρξη της μελέτης. Μέχρι το τέλος της, 289 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις γυναίκες με 658 γυναίκες που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και δεν εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες που ανέπτυξαν καρκίνο κατά τη διάρκεια της μελέτης, έτειναν να έχουν υψηλότερη πυκνότητα μαστών στην αρχή της μελέτης.

Πέρα από αυτό όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαστοί που ανέπτυξαν στην πορεία καρκίνο, είχαν σημαντικά πιο αργή μείωση της πυκνότητας συγκριτικά με τον άλλο μαστό αυτών των γυναικών.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο διάγνωσης, καθιστώντας δυνατή την εκτίμηση της πυκνότητας του μαστού σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αφού μια γυναίκα αρχίσει να κάνει μαστογραφίες.

«Αυτές οι πληροφορίες δηλαδή, είναι ήδη διαθέσιμες, αλλά δεν χρησιμοποιούνται», εξήγησε η Jiang. Ο κίνδυνος μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού θα μπορούσε «να επικαιροποιείται κάθε φορά που κάνει νέα μαστογραφία», σημείωσε η Jiang.

Η Karen Knudsen, διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, χαρακτήρισε τη μελέτη «συναρπαστική».

«Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει διαχρονικά τις αλλαγές από μαστό σε μαστό, αντί να υπολογίζει τον μέσο όρο των δύο μαστών, όπου μπορούν να χαθούν αυτές οι αλλαγές», δήλωσε η Knudsen στους Times.

«Πρέπει να ξέρουμε πώς να παρακολουθούμε τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς, αντί απλά να τις προειδοποιούμε», είπε η Knudsen.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Oncology.