ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι καλές προθέσεις του κ. Βορίδη θα μετασχηματισθούν άραγε σε έργα;

Όσοι διάβασαν ή άκουσαν τις χθεσινές δηλώσεις του νέου υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη σε τηλεοπτική εκπομπή αναφορικά με την αύξηση των δαπανών υγείας, πήραν μία γεύση για το τι πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος ένοικος της Αριστοτέλους.

Οι καλές προθέσεις του κ. Βορίδη θα μετασχηματισθούν άραγε σε έργα;

Μία πολιτική που όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του προκατόχου του, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ή τουλάχιστον έτσι θέλει να την παρουσιάζει ο κ. Βορίδης.

Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νέος υπουργός Υγείας, επιθυμεί να χαμηλώσει τους τόνους στο υγειονομικό μέτωπο, μετά από μία εκρηκτική χρονιά κατά την διάρκεια της οποίας, ο πρώην υπουργός κ. Γεωργιάδης, άνοιξε απίστευτα μέτωπα με όλους τους φορείς, στοχοποίησε και στηλίτευσε γιατρούς, Ιατρικούς Συλλόγους και φαρμακοποιούς, ενώ έδωσε την χαριστική βολή και στην φαρμακοβιομηχανία με μία σειρά μέτρων που την γονάτησαν.

Ίσως λοιπόν η αγορά, οι υγειονομικοί φορείς αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς, να ήταν έτοιμοι από καιρό και να ήθελαν να ακούσουν ένα καλό νέο, όπως αυτό που ανακοίνωσε ως πρόθεση βεβαίως και ως διάθεση ο κ. Βορίδης, και που αφορά στην αύξηση των δαπανών υγείας, μέσα από μία εσωτερική συζήτηση και από την αναδιανομή όπως τόνισε των υπουργείων. Φυσικά ο κ. Βορίδης είναι μνημονιακός και δεν πρόκειται να χαλάσει την σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές, ωστόσο αυτό που επεσήμανε, είναι ότι θα γίνει τουλάχιστον μία μεγάλη συζήτηση μεταξύ όλων των υπουργείων ενόψει του προυπολογισμού του 2015, στην οποία θα πρωτοστατήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε με νόημα, η απόφαση αυτή, είναι μία καθαρά πολιτική επιλογή και συνδέεται με την κοινωνική πολιτική που θέελει να εκφράσει η κυβέρνηση.

Όμως ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στον πολύπαθο τομέα του φαρμάκου, ενώ παραδέχθηκε ότι η φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Υγείας, υπερασπίστηκε είναι γεγονός, μετά από πολύ καιρό, το ιατρικό σώμα, λέγοντας πως είναι άδικο και δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε όλους τους γιατρούς, ή κάποιους κλάδους. Πάντως ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του δεν σχολίασε την υπεράσπιση του κλάδου, αλλά το γεγονός της αύξησης των δαπανών υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βορίδης δεν είπε κάτι για τους ανασφάλιστους που αυτό το διάστημα όλοι αναμένουν την επίμαχη ρύθμιση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Λίγες ώρες δε αργότερα, σε συνάντηση που είχε με τους φορείς Δημόσιας Υγείας από την Βοιωτία διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα νοσοκομεία Θήβας και Λειβαδιάς και ότι θα ενισχυθούν με προσωπικό.

Φυσικά όλα τα παραπάνω αποτελούν θετικά νέα για έναν τομέα όπως η υγεία, που έχει χτυπηθεί ανελέητα. Φορείς και ασθενείς αναμένουν επιτέλους να ξεκινήσει η επούλωση των πληγών, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πάρουν μία βαθειά ανάσα.

Διαβάστε ακόμη:

Κ. Φρουζής: Οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με αναξιοπρέπεια

Βορίδης: Να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία & το φάρμακο μέσα από εσωτερική αναδιανομή