ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης για τις Διαγνωστικές εξετάσεις: Δεν έχουμε πάρει κανένα μάθημα γι αυτό παρεμβαίνουμε

Την πολιτική του υπουργείου του να θέσει κατευθυντήριες γραμμές στις διαγνωστικές εξετάσεις υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, σημειώνοντας με έμφαση, ότι «δεν περιορίζουμε την ενδεικνυόμενη συνταγογράφηση». 

Βορίδης για τις Διαγνωστικές εξετάσεις: Δεν έχουμε πάρει κανένα μάθημα γι αυτό παρεμβαίνουμε

Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι «δεν έχουμε πάρει κανένα μάθημα και επειδή δεν έχουμε πάρει κανένα μάθημα γι αυτό στην πραγματικότητα έγινε και η παρέμβαση με την υπουργική απόφαση στις 18 Αυγούστου, την οποία χαρακτήρισε «μια πρώτη παρέμβαση διαρθρωτικού χαρακτήρα» η οποία λέει, «Ότι για να γράφονται διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να ακολουθούνται ορισμένες βασικές κατευθυντήριες οδηγίες».

«Εάν κάποιος γιατρός θέλει να συνταγογραφήσει γιατί πιστεύει ότι πρέπει να συνταγογραφήσει έχει το δικαίωμα να το κάνει αλλά αν αποκλίνει από τις κατευθυντήριες οδηγίες ενδέχεται στα πλαίσια του ελέγχου που θα του κάνει ο ΕΟΠΥΥ, να κληθεί να εξηγήσει γιατί συνταγογράφησε με τον τρόπο που συνταγογράφησε» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή, ουσιαστικά είναι «ένας μηχανισμός ελεγκτικός που ετέθη, προκειμένου να περιοριστεί η προκλητή ζήτηση καθώς ορισμένες εξετάσεις μπορεί να είναι και βλαπτικές από ένα σημείο για τους ασθενείς, ενώ σίγουρα είναι οικονομικά επιζήμιες για το φορολογούμενο και τον ασφαλισμένο».

Έχουμε κάνει μια διαρθρωτική παρέμβαση, θα δούμε πως θα δουλέψει, σημείωσε ακόμη προσθέτοντας:

«Είναι σημαντικό επίσης, να αρχίσουμε να αποκτάμε και ως πολίτες και ως φορολογούμενοι και ως ασφαλισμένοι και ως εν δυνάμει ασθενείς, γιατί όλοι μπορεί να αρρωστήσουμε κάποια στιγμή, μία ευαισθητοποίηση κάθε φορά στο τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει».

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ακόμη, ότι τις κατευθυντήριες αυτές οδηγίες, δεν τις έχει βγάλει από το μυαλό του ο Υπουργός Υγείας ή οποιοσδήποτε. «Τις έχουν βγάλει επιστημονικές εταιρίες και λένε πότε στην πραγματικότητα θα πρέπει να γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις. Το γεγονός ότι ουσιαστικά, από το 2012 σε σχέση με το 2014 έχουμε αύξηση 50% του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων μέσα στην κρίση δείχνει το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνει ο Έλληνας περισσότερο ξαφνικά από το 2012 το 2014, κάτι άλλο έχει γίνει».

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Το τεστ Παπ θα καλύπτεται για όλες τις γυναίκες μία φορά το χρόνο