ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης: Ειδική ιστοσελίδα για τα φακελάκια - Ακόμη και ισόβια για όσους παρανομούν

Την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης της διαφθοράς, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, όπως τόνισε, μιλώντας την Πέμπτη, στο Συνέδριο του European Health Care Fraud and Corruption Network, σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Βορίδης: Ειδική ιστοσελίδα για τα φακελάκια - Ακόμη και ισόβια για όσους παρανομούν

Στα πλαίσια αυτά, και προκειμένου να χτυπηθεί σταδιακά το φακελάκι, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός διαφανούς συστήματος διαχείρισης των χειρουργείων, όπου ουσιαστικά θα γίνεται μία δέσμευση του χειρουργείου ήδη από το κέντρο Υγείας που παραπέμπει ή από το τμήμα εκτάκτων περιστατικών που παραπέμπει. Αυτό θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, όλοι θα γνωρίζουν σε όλα τα σημεία σε ποιο χειρουργείο χειρουργεί ο τάδε γιατρός, καθώς και τη χρονική σειρά προτεραιότητας.

Ένα δεύτερο παράδειγμα διαφθοράς, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Βορίδης, είναι, όπως είπε, όταν υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών των παρόχων υγείας, καθώς τότε ενδεχομένως δημιουργείται ένα πεδίο συναλλαγής, προκειμένου να επιταχυνθεί η πληρωμή τους από το σύστημα υγείας, να παραβιαστεί η προτεραιότητα και να πληρωθούν κάποιοι γρηγορότερα από κάποιους άλλους. Η απάντηση, λοιπόν, σε αυτό είναι στην πραγματικότητα, να εξασφαλίσεις τους τακτικούς χρόνους πληρωμών, να μπορέσεις, δηλαδή, να μην έχεις καθυστερήσεις. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε πια εξαντλείται αυτό το πεδίο διαφθοράς.

Πιστεύω ότι έχουμε ένα επαρκές ποινικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, συνέχισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας, ότι οι ποινικές μας διατάξεις για την διαφθορά, είναι επαρκείς και στη θέση τους και επίσης υπάρχουν αυστηρότερες διατάξεις για να αντιμετωπιστεί ειδικά η διαφθορά εναντίον του δημοσίου.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι ποινές μπορεί να φθάσουν μέχρι και ισόβια, σε περίπτωση που υπάρξει ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο της τάξης των 150.000 ευρώ και αφορούν είτε δωροδοκία είτε απάτη είτε οποιαδήποτε άλλη καταχρηστική και αξιόποινη συμπεριφορά (αν ασκηθούν δηλαδή οι ποινές στα πλαίσια του νόμου 1600/50 περί καταχραστών του δημοσίου).

Εκεί που νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε εμείς την προσπάθειά μας, ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Βορίδης, είναι στην πειθαρχική διαδικασία. Και βεβαίως η βασική παθογένεια είναι ότι δεν λειτουργούν με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργούν τα πειθαρχικά συμβούλια.

Μία δεύτερη παρέμβαση επίσης, όπως υπογράμμισε, είναι να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού, βάζοντας τους δικούς μας ελεγκτικούς μηχανισμούς, το Σώμα Επιθεωρητών, αλλά ταυτόχρονα την ΥΠΕΔΥΦΚΑ να συνεργάζονται μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να εναρμονίζουν την πρακτική τους και τις διώξεις τις οποίες πρέπει να κάνουν. Και περαιτέρω να διασυνδέσουμε αυτά τα ελεγκτικά σώματα με άλλα ελεγκτικά σώματα τα οποία ήδη υπάρχουν και τα οποία δεν ασχολούνται ειδικότερα με το χώρο της υγείας αλλά ασχολούνται, παραδείγματος χάριν, με το οικονομικό έγκλημα. Επομένως να διασυνδέσουμε τα σώματα τα δικά μας τα ελεγκτικά, του μηχανισμού της υγείας, μαζί παραδείγματος χάριν με το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που μπορεί να ασχολείται με φορολογικά αδικήματα, ή με άλλα σώματα τα οποία ελέγχουν τις φορολογικές αρχές.

Εκτός όμως από τον συντονισμό των φορέων για την πάταξη της διαφθοράς, θα πρέπει να αυξήσουμε την ευαισθησία του κοινού και οι πολίτες να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο κομμάτι με τις Αρχές, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας, πως είναι πολύ σημαντικό να βγουν μπροστά και να μιλήσουν.

Για τον λόγο αυτό, και προκειμένου να διευκολυνθεί το ζήτημα, ο υπουργός Υγείας, τόνισε πως εξετάζεται η δημιουργία ενός ειδικού ιστότοπου όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες για να καταθέσουν επώνυμα και υπεύθυνα τις καταγγελίες τους, προκειμένου αυτές να μπορούν να ελέγχονται.

Διαβάστε ακόμη:

Διαφθορά στην Υγεία & Πρόνοια: Καλά κρατάει, νέο έγγραφο-βόμβα Ρακιντζή που απαλάσσει υποθέσεις