ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα: Πέρασε το τεστ η Ελλάδα - Ο ύποπτος ταξιδιώτης ήταν τελικά αξιωματούχος του ΠΟΥ

Η συνέντευξη Τύπου, σήμερα, για θέματα που αφορούσαν την επιδημία Έμπολα και άπτονται γνωμοδότησης και από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έκρυβε και μία ευχάριστη έκπληξη.

Έμπολα: Πέρασε το τεστ η Ελλάδα - Ο ύποπτος ταξιδιώτης ήταν τελικά αξιωματούχος του ΠΟΥ

Όπως αποκάλυψε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, κ. Πάνος Ευσταθίου, στα τέλη Νοεμβρίου βρέθηκε στη χώρα μας ένας Άγγλος ταξιδιώτης, που ερχόταν από τη Γουινέα και ο οποίος ενέπιπτε στον ορισμό του πιθανού κρούσματος Έμπολα.

Ο επιβάτης, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και κατευθυνόμενος προς την Ελβετία δεν είχε εκδηλώσει πυρετό, ούτε κάποιο άλλο σύμπτωμα του αιμορραγικού πυρετού.

Τότε, για πρώτη φορά, προέκυψε το ερώτημα: «Μπορεί κάποιος ταξιδιώτης ή μετανάστης που πιθανολογείται ότι έχει μολυνθεί με Έμπολα να μπει σε καραντίνα χωρίς τη συγκατάθεσή του;»

Ευτυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί το «Plan Β» για την περίπτωση της άρνησης του ταξιδιώτη να ακολουθήσει τις ενδεδειγμένες μεθόδους προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Ωστόσο, χάρη στο σύστημα ελέγχου (screening) που ακολουθούν οι υγειονομικές αρχές (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ, Αεροϋγιονομείο) με βάση τα έντυπα που καλούνται να συμπληρώσουν οι επιβάτες των πτήσεων, ο Άγγλος επιβάτης «εντοπίστηκε» και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Και αυτό γιατί πριν από την Κωνσταντινούπολη είχε ταξιδέψει στην Καζαμπλάνκα, αλλά και τη Γουινέα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ευσταθίου «με βάση το χρονοδιάγραμμα των πτήσεών του, ο συγκεκριμένος επιβάτης ενέπιπτε στον ορισμό του πιθανού κρούσματος Έμπολα και έτσι αντιμετωπίστηκε από τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές»

Κατά το πρωτόκολλο χειρισμού, ο Άγγλος επιβάτης τέθηκε σε καραντίνα, ενώ επίσης ενημερώθηκε ότι αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα Έμπολα.

Ο ταξιδιώτης δέχθηκε να τεθεί σε καραντίνα για 16 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εκδήλωνε την ασθένεια, εάν είχε μολυνθεί.

Μάλιστα, καθ' όλη την περίοδο θερμομετρούσε τον εαυτό του και ενημέρωνε για την κατάσταση της υγείας του. Όμως, όταν παρήλθαν οι 16 ημέρες –συνολικά 21 από την ημέρα που έφυγε από τη Γουινέα- η αναχώρηση του Άγγλου για τον τελικό του προορισμό έκρυβε μία έκπληξη...

Όπως προέκυψε, ο «ύποπτος ταξιδιώτης» με προορισμό την Ελβετία ήταν ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επέστρεφε στην έδρα του Οργανισμού, στη Ζυρίχη και μάλιστα έδωσε τα εύσημα στη χώρα μας για την ορθή αντιμετώπιση του περιστατικού.

«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε με επιτυχία στο θέμα του Έμπολα. Αν και η πιθανότητα για προβλήματα στη χώρα μας είναι πολύ μικρή, παραμένει πάντα ανοιχτή», επεσήμανε ο κ. Ευσταθίου.

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Στεφανάδης: Η βιοηθική, οι βιολογικές επιστήμες και οι σύγχρονες κοινωνικές αξίες