ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Το αντιμνημονιακό μήνυμα Τσίπρα προς όλη την κοινωνία μέσα από την επίσκεψη στο υπ. Υγείας

«Από την υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική ανατροπή και σωτηρία της χώρας», τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας. Με μία συμβολική όσο και στοχευμένη κίνηση - η οποία ήδη από την αναγγελία της συζητήθηκε πολύ ζωηρά - ο κ. Αλέξης Τσίπρας έστειλε μέσω της επίσκεψής του στο υπουργείο Υγείας, αντιμνημονιακό μήνυμα προς όλη την κοινωνία και κυρίως προς τις ευπαθείς ομάδες που ταλανίστηκαν σφοδρότατα τα προηγούμενα χρόνια. 

Το αντιμνημονιακό μήνυμα Τσίπρα προς όλη την κοινωνία μέσα από την επίσκεψη στο υπ. Υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η έμφαση στην καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στην δημόσια υγεία και στο φάρμακο, οι προσλήψεις 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και παραϊτραικού προσωπικού, η πλήρης και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, η λειτουργία όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, η δημιουργία Ηλεκτρονικού Φακέλου του ασθενούς και γενικότερα η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη, η συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων στην τόνωση των παραμεθόριων περιοχών, η εφαρμογή της Τηλεϊατρικής στις απομακρυσμένες περιοχές, η ενίσχυση του ΕΟΦ, η τόνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και η πάταξη της διαφθοράς, αποτελούν τους κεντρικούς άξονες του σχεδίου για την υγεία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας, αυτούς που ικανοποίησε πρωτίστως, είναι την πολιτική ηγεσία (κ.κ. Παν. Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Γιάννη Μπασκόζο), καθώς πρόκειται αναμφισβήτητα για μία τονωτική ένεση του προφίλ της.

Για την ιστορία να πούμε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός επισκέπτεται το πολύπαθο υπουργείο Υγείας. Στο παρελθόν συνολικά τρεις πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν το αντίστοιχο υπουργείο και συγκεκριμένα οι κ.κ. Κων. Μητσοτάκης τον Αύγουστο του 1990, ο κ. Κώστας Σημίτης τον Οκτώβριο του 1997 και ο κ. Κώστας Καραμανλής τον Μάιο του 2005.

«Η υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας, θα γίνει ξανά θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. Με όποιο κόστος. Αλλά και με στρατηγικό σχέδιο και όραμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ακόμη:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε προβλήματα και πριν το μνημόνιο, όμως είναι φανερό πως τα τέσσερα – πέντε τελευταία χρόνια, μια «πυρηνική βόμβα» στα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας ήταν οι μνημονιακές επιλογές και οι μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις απορρύθμισης και διάλυσης. Και σήμερα όλοι και όλες βιώνουμε μια πραγματικότητα που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα».

Οι κινήσεις από το υστέρημα και όχι το πλεόνασμα της οικονομίας

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας μεταξύ άλλων: « Η παρουσία του Πρωθυπουργού σηματοδοτεί συγκεκριμένες απτές και εύληπτες επιλογές μίας Κυβέρνησης, που όσο και αν βρίσκεται κάτω από ένα αφόρητο καθεστώς πιέσεων, διαθέτει το πολιτικό κουράγιο να προκρίνει συγκεκριμένες πολιτικές που άπτονται της ζωής του ανθρώπου.
Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι το πιο κρίσιμο σημείο της ζωής μας είναι όταν έχουμε ανάγκη μίας νοσηλευτικής, νοσοκομειακής φροντίδας.
Και αυτή η Κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια όχι των πλεονασμάτων αλλά των υστερημάτων της οικονομίας για να μπορέσει να αιμοδοτήσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Είναι, λοιπόν, συγκεκριμένη η επιλογή απέναντι σε μία υγειονομική φτώχεια, -όπως πολύ έντονα επεσήμανε ο Ανδρέας Ξανθός-απέναντι σε μία δεινή και οδυνηρή πραγματικότητα, που έζησε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα σύστημα που με συνειδητές επιλογές οδηγείτο στην πλήρη κατάρρευσή του. Η σημερινή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, να αναχαιτίσει αποφασιστικά αυτή την απειλή, γιατί θέλουμε κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα να αισθάνεται ότι είναι πολίτης μίας κοινωνίας που εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις μπροστά στη ζωή και στο θάνατο».

Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Υγείας

Αναλυτικά, οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το σχέδιο για την Υγεία, όπως τους διατύπωσε ο πρωθυπουργός είναι:

- Ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού στις δημόσιες δομές υγείας και στο φάρμακο. Η σχετική πρόταση δε της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τόσο παροχές σε φάρμακο και πρόληψη όσο και σε διαγνωστικές εξετάσεις.

- Προκειμένου να προληφθεί η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος του ΕΣΥ ενισχύεται το σύστημα με 4.500 προσλήψεις, ιατρικού, νοσηλευτικού και παραιτρικού προσωπικού. Με προτεραιότητα έρχονται 700 προσλήψεις γιατρών σε νησιά, αλλά και στις περιοχές Θράκη, Δυτ. Μακεδονία, Θεσπρωτία.

- Στα πλαίσια ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος, πρωταρχικός στόχος είναι η πλήρης και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ καθώς και η λειτουργία των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας με προσλήψεις προσωπικού.

- Διασφαλίζεται η λειτουργία όλων των ογκολογικών νοσοκομείων και των δομών ψυχικής υγείας, ενώ ενισχύεται σημαντικά και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μάλιστα η ΠΦΥ θα πρέπει να ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να ανακουφιστεί το ΕΣΥ το οποίο έχει τεράστιο φόρτο εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.

- Αναφορικά με τους ανασφάλιστους είναι εμφανές ότι αιχμή του δόρατος της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ευπαθείς ομάδες και η δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε φυσικά στην κατάργηση του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία, και στην έκδοση του σχετικού ΦΕΚ το βράδυ της Τετάρτης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία θα εναρμονιστούν με την Ευρωπαϊκή Χάρτα. Παράλληλα προς την πολιτική αυτή, δημιουργούνται εντός των νοσοκομείων, Γραφεία Προστασίας των Ασθενών τα οποία θα συνδράμει ο Συνήγορος του Ασθενούς.

«Το μνημόνιο προκάλεσε την παθητική ιδιωτικοποίηση της υγείας, άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της δημόσιας υγείας, δεν στήριξε το ΕΣΥ, μόνο τους ιδιώτες. Αυτό το πλήρωσαν οι πολίτες. Περίπου 2,5 εκατ ανθρώπων είναι ανασφάλιστοι, μειώθηκαν οι εργαζόμενοι της υγείας, οι παροχές προς τος πολίτες. Η απορρύθμιση ονομάστηκε μεταρρύθμιση, οι απολύσεις κινητικότητα, το λουκέτο στα νοσοκομεία αλλαγή χρήσης», ανέφερε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

- Η εφαρμογή της Τηλεϊατρικής στις ακριτικές περιοχές, η συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων στις εν λόγω περιοχές αλλά και η επεξεργασία πλαισίου κινήτρων σε ιατρικό προσωπικό προκειμένου να υπηρετήσουν στην περιφέρεια, αποτελούν μέρος του σχεδίου επίσης.

- Όσον αφορά την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος και την δημιουργία Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου, αυτό αποτελεί ευρωπαϊκή μας υποχρέωση, τόνισε ο πρωθυπουργός από το μέτρο του οποίου, αναμένεται να υπάρξει και σημαντικός εξορθολογισμός των δαπανών.

Και ακριβώς από την διασύνδεση όλου του συστήματος ηλεκτρονικά και την ψηφιοποίησή τους, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, εκτός του ότι μπορεί να καταπολεμηθεί η σπατάλη και η διαφθορά, μπορούν να εξοικονομηθούν και πόροι, που φθάνουν το 10% του προϋπολογισμού, σημαντικό ποσό για μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση.

Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας φυσικά, το σχέδιο για την Υγεία, περιλαμβάνει το φάρμακο, μέσα από την ενίσχυση του ΕΟΦ – το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο– αλλά και την τόνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας με θέσπιση άμεσων και έμμεσων κινήτρων προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ.

«Θέλω να καταστήσω σαφές», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ότι «η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας η κυβέρνηση που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου αυτήν την κρίσιμη στιγμή, έχει προτεραιότητά της τον άνθρωπο. Για αυτό και δεν θα ανεχτούμε, για αυτό και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη διαφθορά, την απάτη και τη σπατάλη σε κανένα πεδίο πόσο μάλλον στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου για να πλουτίζουν κάποιοι. Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε σκάνδαλα και σε σχέδια κερδοσκοπίας. Εδώ υπήρξε κερδοσκοπία, με σχέδιο και κατ' εξακολούθηση».

Διαβάστε ακόμη:

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στο χώρο της Υγείας και το τέλος των μνημονίων

Η «στοχευμένη» επίσκεψη του ΑλέξηΤσίπρα και το σχέδιο για την τόνωση της Δημόσιας Υγείας