ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Έτοιμο να λειτουργήσει το νοσ. Σαντορίνης - Για μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μιλούν αριστεροί γιατροί

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι έτοιμος ο Οργανισμός της ΑΕΜΥ που θα αναλάβει να λειτουργήσει το νοσοκομείο Σαντορίνης.

Έτοιμο να λειτουργήσει το νοσ. Σαντορίνης - Για μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μιλούν αριστεροί γιατροί

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η σχετική ρύθμιση για την λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης - το οποίο αποτελεί δεν είναι υπερβολή να πούμε προσωπικό στοίχημα του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου- ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο στις ρυθμίσεις για την υγεία, στα πλαίσια του Παράλληλου Προγράμματος.

Πλέον θεσμοθετήθηκε η λειτουργία του, και ετέθη ως προτεραιότητα στο Παράλληλο Πρόγραμμα τονίζει στο onmed ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν κατάλαβε γιατί δεν το ψήφισε η Αντιπολίτευση. Το νοσοκομείο αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα, συνεχίζει ο γγ σημειώνοντας ότι το έχει ανάγκη όχι μόνο ο τόπος, αλλά και ο τεράστιος όγκος των τουριστών (περί τα 2 εκατ) που επισκέπτεται το νησί κάθε χρόνο. Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο κόστισε 14 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένει ερμητικά κλειστό τα τελευταία χρόνια.

Σε σκληρή τοποθέτηση ωστόσο για το θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου, προέβη το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (Α.Ρ.Σ.Ι., Νυστέρι, Ρ.Ε.Ι., Νέοι ανεξάρτητοι Γιατροί), το οποίο μιλά για «μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ». Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα «Άρθρα 62 ως 72 περί νοσοκομείου Σαντορίνης», το Κίνημα αναφέρει:

«Εδώ έχουμε μια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ στο συγκεκριμένο νησί, με πρόσχημα τις “ανάγκες” και τον “ιατρικό τουρισμό”. Μέσω της “ΑΕΜΥ ΑΕ” (όπου υπάγεται και η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού) στήνεται μια νοσηλευτική μονάδα που θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με προσωπικό που είτε θα είναι αποσπασμένο από “αλλού” ή θα προσλαμβάνεται με ελαστικές προσωρινές εργασιακές σχέσεις, χωρίς διαφάνεια, χωρίς οργανισμό ΕΣΥ, χωρίς ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ που να θυμίζει έστω αμυδρά δημόσιο νοσοκομείο !

Με απλά λόγια ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ η μνημονιακή επιδίωξη να συστήνονται από το υπουργείο υγείας νοσοκομεία που θα είναι καθαρά “επιχειρηματικές” μονάδες – αυτό που είχε δρομολογήσει αλλά ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΛΜΗΣΕΙ να ολοκληρώσει η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, το ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα. Και το νοσοκομείο αυτό θα είναι η κερκόπορτα επέκτασης του ίδιου καθεστώτος σε όλα τα ήδη λειτουργούντα δημόσια νοσοκομεία όπως από το 2011 και μετά πιέζουν τα “κλιμάκια” των δανειστών - προτεκτόρων».

Διαβάστε ακόμη:

Έτοιμο να λειτουργήσει το νοσοκομείο Σαντορίνης - Ψηφίστηκε διάταξη στο β' πακέτο Προαπαιτούμενων