ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόσφυγες: Πανέτοιμοι δηλώνουν ΕΚΕΠΥ & ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέπτονται την Ειδομένη

Τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων της χώρας, αυτόν της Ειδομένης θα επισκεφτεί σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ Καθηγητής Χειρουργικής, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος. 

Πρόσφυγες: Πανέτοιμοι δηλώνουν ΕΚΕΠΥ & ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέπτονται την Ειδομένη

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο πρόεδρος του Κέντρου θα πραγματοποιήσει αυτοψία για τη σωστή διαχείριση της υγειονομικής επιχείρησης που συντελείται στη περιοχή.

Ήδη στον προσφυγικό καταυλισμό βρίσκονται δύο κινητές μονάδες με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο έχει αναλάβει το έργο της περίθαλψης και της επιδημιολογικής επιτήρησης.

Όπως δηλώνει στο onMed ο καθηγητής Γιαννόπουλος, το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι απόλυτα έτοιμο να πραγματοποιήσει την επιδημιολογική επιτήρηση και από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα δούμε εάν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία είμαστε έτοιμοι να λάβουμε. Ο πρόεδρος του Κέντρου, εκφράζει την πεποίθηση, ότι ο συντονισμός και η οργάνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και υπάρχει ετοιμότητα. Είμαστε έτοιμοι να διαχειρισθούμε το ζήτημα δημόσιας υγείας των προσφύγων (εάν υπάρξει), αναφέρει και συντάσσεται με τις απόψεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, ότι φυσικά και δεν τίθεται θέμα «υγειονομικής βόμβας».

thanasis giannopoulos

Στην Ειδομένη θα βρεθεί και ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ κ. Νίκος Παπαευσταθίου ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου για τους πρόσφυγες που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Παπαευσταθίου επαναλαμβάνει στο onmed ότι το ΕΚΕΠΥ θα συντονίσει τις προσπάθειες, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή όπως όλα δείχνουν, και σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, επομένως απαιτείται σωστή οργάνωση και συντονισμός.

Εν τω μεταξύ ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Μπασκόζος μιλώντας χθες σε εδκήλωση, υπογράμμισε ότι «τα πράγματα αλλάζουν, και η Ελλάδα, από χώρα απλής διόδου τώρα μετατρέπεται σε χώρα προσωρινής ή πιο μόνιμης εγκατάστασης, ωστόσο όπως σημείωσε, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των 30-40 και ίσως και 60 χιλιάδων ανθρώπων. Ως εκ τούτου αλλάζει η τακτική υπηρεσιών υγείας. Διασφαλίζουμε την παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας, την επιδημιολογική επιτήρηση, την υγιεινή στους χώρους αυτούς και βεβαίως δίνουμε το δικαίωμα με το Παράλληλο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε να έχουν και αυτοί οι πληθυσμοί πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, οφείλουμε να πείσουμε το λαό μας ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος από τους πληθυσμούς αυτούς. Η προπαγάνδα περί «υγειονομικής βόμβας», είναι ένας μύθος, και θα ήθελα από τη θέση μου για ακόμη μια φορά να το υπογραμμίσω, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα.

2485640

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος για πρόσφυγες: Προπαγάνδα τα περί «υγεινομικής βόμβας» ...

Στην «καρδιά» του προσφυγικού προβλήματος στην Ειδομένη το ΕΚΕΠΥ την Τετάρτη

Συνεργασία ΕΚΕΠΥ με Ελληνική Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών

Μπασκόζος: Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες για τους πρόσφυγες, να στρατευθούν στο Συντονιστικό Όργανο