ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΧΕΠΑ: Επιθεωρητές Υγείας με εντολή Ξανθού για τις ελλείψεις χειρουργικών υλικών

Μετά από εντολή του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Σταύρο Ευαγγελάτο, τη Δευτέρα θα μεταβεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κλιμάκιο επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ με σκοπό τον άμεσο έλεγχο των καταγγελιών σχετικά με τις διαδικασίες εισαγωγής ασθενών στα χειρουργεία του ιδρύματος.

ΑΧΕΠΑ: Επιθεωρητές Υγείας με εντολή Ξανθού για τις ελλείψεις χειρουργικών υλικών

Παράλληλα, το πρωί της ίδιας μέρας, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Στρατής Πλωμαρίτης και ο νέος διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός- που αναλαμβάνει αυτές τις μέρες τα καθήκοντά του- θα μεταβούν στο Νοσοκομείο προκειμένου να ενημερωθούν ενδελεχώς για το θέμα και να κινήσουν τις προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες.

Σύμφωνα με την καταγγελία, την οποία κοινοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, «οι ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης και διαθέτουν χρήματα καλούνται να αγοράσουν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά». Όπως συνεχίζει η καταγγελία, «τα αγοράζουν (σ.σ. χειρουργικά υλικά) έως και 500 ευρώ, προσπερνούν τις λίστες αναμονής και χειρουργούνται άμεσα». Αντίθετα, όπως καταγγέλλεται, «ασθενείς που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων και δεν διαθέτουν χρήματα βρίσκονται στις λίστες αναμονής πάνω από ένα έτος».

Με βάση σχετικά δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί η επίμαχη καταγγελία και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Στην παραγγελία που έδωσε η εισαγγελική λειτουργός ζητά να διερευνηθεί το αδίκημα της «έκθεσης». Την έρευνα καλείται να φέρει εις πέρας πταισματοδίκης.

Δήλωση με αφορμή την καταγγελία έκανε η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας:

«Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλουν ότι οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν καλούνται να αγοράσουν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά εφόσον διαθέτουν χρήματα!!!

Τα υλικά αυτά γίνονται δεκτά (!) από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΧΕΠΑ με τη μορφή δωρεάς, όχι όμως για χάρη του κοινωνικού συνόλου αλλά ονομαστικά, για τους ίδιους. Με αυτό τον τρόπο, παρακάμπτουν τις λίστες αναμονής και χειρουργούνται άμεσα, ενώ ασθενείς που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων και δεν διαθέτουν χρήματα βρίσκονται στις λίστες αναμονής πάνω από ένα έτος.

Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της δήθεν "πρώτη φορά αριστεράς"; Η πλήρης και ουσιαστική κατάργηση του ΕΣΥ;

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει άμεσα στην Ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή».