ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καταρρέει το νοσ. Βόλου - Αναμονή στα τακτικά χειρουργεία μέχρι 3 μήνες

Επείγουσα λύση για το νοσοκομείο Βόλου, το οποίο αν και καλύπτει μια ευρεία περιοχή (Μαγνησία μαζί με Βόρειες Σποράδες) με πολύ μεγάλο πληθυσμό αστικό και αγροτικό, με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, με χιλιάδες τουρίστες χειμώνα καλοκαίρι στο Πήλιο, καταρρέει, ζητά ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Πάνος Παπανικολάου.

 

Καταρρέει το νοσ. Βόλου - Αναμονή στα τακτικά χειρουργεία μέχρι 3 μήνες

Το νοσοκομείο δουλεύει στο κόκκινο σύμφωνα με τον ΓΓ και τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης είναι τεράστια, τονίζει ο κ. Παπανικολάου. Επιπλέον, η αναμονή στα τακτικά χειρουργικά περιστατικά φτάνει τους 2 ως 3 μήνες, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η δήλωση του Πάνου Παπανικολάου, έχει ως εξής:

«Επισκέφθηκα σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου "Αχιλλοπούλειο" και συναντήθηκα με το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και άλλοι επιστημονικοί υπεύθυνοι τμημάτων, εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, καθώς και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Από τις αναφορές όλων των παρευρισκόμενων προκύπτει πως η ένταση των προβλημάτων στο νοσοκομείο - και κυρίως η δραματική έλλειψη προσωπικού - έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο.

Ειδικότερα:

- Πριν λίγες μέρες ΕΚΛΕΙΣΑΝ οι 2 από τις 8 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

- Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπηρετούν 73 ειδικευμένοι γιατροί κλάδου ΕΣΥ, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 150. Η κάλυψη σε οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι κάτω από 50%.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα : στην παιδιατρική κλινική υπηρετεί μόνο 1 - οι κενές οργανικές θέσεις είναι 7, στην Οφθαλμολογική μόνο 1 του οποίου επίκειται η συνταξιοδότηση - οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4, στην ΩΡΛ μόνο 1 του οποίου επίκειται η συνταξιοδότηση - οι κενές οργανικές θέσεις είναι 5, στο Ψυχιατρικό μόνο 2 - οι κενές οργανικές θέσεις είναι 4.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Γαστρεντερολογικό όπου δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ μόνος γιατρός - υπηρετεί μόνο 1 επικουρικός ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 3, και οι ενδοσκοπήσεις πεπτικού έχουν σταματήσει τελέιως λόγω βλαβών στα ενδοσκόπια. Επίσης στην Αιμοδοσία όπου υπηρετεί 1 γιατρός αποσπασμένη από άλλη μονάδα ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 3, και αυτή η 1 ειδικευμένη γιατρός πρέπει να καλύπτει τόσο το τμήμα όσο και το κινητό συνεργείο αιμοδοσίας του οποίου το όχημα είναι πεπαλαιωμένο (30 ετών) και χωρίς μόνιο οδηγό γιατί οι οδηγοί από χρόνια όπως σε όλα τα νοσοκομεία έχουν μετακινηθεί στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.

- Η κατάσταση με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού έχουν παραπέρα επιδεινωθεί τελευταία μετά την ρύθμιση που υποχρεώνει τους πτυχιούχους ιατρικής να κάνουν το αγροτικό πριν ξεκινήσουν ειδικότητα.

- Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 200. Το εναπομείναν προσωπικό κυριολεκτικά υπερεξοντώνεται. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό. Οι βάρδιες με 1-2 νοσηλευτές ανά 20-40 ασθενείς είναι η καθημερινή πραγματικότητα σε όλα τα τμήματα. Λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργούν μόνο 5 χειρουργικές αίθουσες - η αναμονή στα τακτικά χειρουργικά περιστατικά φτάνει τους 2 ως 3 μήνες. Οι εμβαλωματικές δήθεν "λύσεις" με 3μηνες αποσπάσεις νοσηλευτών από άλλες μονάδες φυσικά δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

- Τεράστιες είναι επίσης οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό. Τεχνολόγοι παρασκευαστές κατηγορίας ΤΕ υπηρετούν μόνμο 19, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 30. Τεχνολόγοι απεικόνισης κλάδου ΤΕ δεν υπηρετεί ούτε ένας. Οι κενές οργανικές θέσεις στις ψυχιατρικές δομές οι οποίες ανήκουν στο νοσοκομείο είναι πάνω από 50%.

Συμπερασματικά, το νοσοκομείο λειτουργεί καθημερινά 365 μέρες τον χρόνο με σύνθεση "προσωπικού ασφαλείας".

Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, είναι συχνές οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια για σημαντικές εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν γίνεται συντήρηση και επισκευή σε κρίσιμο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Οι φορείς του νοσοκομείου έχουν ζητήσει την προμήθεια και εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου για να σταματήσει η "αιμορραγία" προς τον ιδιωτικό τομέα πάνω από 10.000 παραπεμπτικών μαγνητικής τομογραφίας κάθε έτος. Οι φορείς του νοσοκομείου συνολικά έχουν εκτιμήσει πως η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται μόνο για το νοσοκομείο Βόλου είναι ύψους 11 εκ ευρώ, ενώ ο νέος σχετικός προγραματισμός μέσω ΕΣΠΑ είναι μόνο 7 εκατ. ευρώ για όλην την Θεσσαλία».

Συνοπτικά, καταλήγει ο κ. Παπανικολάου, γίνεται επείγουσα έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά στους αρμόδιους της πολιτείας για επείγοντα μέτρα ΣΩΤΗΡΙΑΣ του νοσοκομείου με βασικό την άμεσή του ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.

Το νοσοκομείο Βόλου καλύπτει μια ευρεία περιοχή (Μαγνησία μαζί με Βόρειες Σποράδες) με πολύ μεγάλο πληθυσμό τόσο αστικό όσο και αγροτικό, με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, με χιλιάδες τουρίστες χειμώνα καλοκαίρι στο Πήλιο, στις παραλιακές περιοχές. Η δραματική υποβάθμιση του νοσοκομείου Βόλου είναι σημαντικότατο πλήγμα συνολικά για την δημόσια δωρεάν περίθαλψη της χώρας. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Οι ηγεσίες του υπ. Υγείας υπόλογες για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας