ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Πορεία ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας την Τετάρτη στο υπ. Εργασίας

Συμβολική πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι πάσχοντες με Σκλήρυνση κατά Πλάκας στις 28 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ (MS Day) διεκδικώντας την ένταξη της ΣΚΠ στη λίστα με τις 43 μη αναστρέψιμες ασθένειες.

Πορεία ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας την Τετάρτη στο υπ. Εργασίας

Η πορεία η οποία θα ξεκινήσει από το περίπτερο του ΣΑμΣΚΠ στην Πλατεία Κοραή στις 11.00π.μ. και θα καταλήξει στο Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου 29 όπου θα κατατεθεί εκ νέου το υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με ΣΚΠ (ΠΟΑμΣΚΠ) με τα αιτήματα των ΑμΣΚΠ, προς την ηγεσία του Υπουργείου.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚ), σύμφωνα με Υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2013 από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση καθορίστηκαν οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ' αόριστον και δεν χρειάζεται οι πάσχοντες των συγκεκριμένων ασθενειών και αναπηριών, να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Μόνο που στις 43 επ' αόριστον ασθένειες αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η ΣΚΠ μία χρόνια, νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια με πάνω από 12.000 πάσχοντες στην Ελλάδα που δυστυχώς προσβάλει άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας (20 έως 40 ετών) που αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας, κόπωση, σπαστικότητα , χρόνιο πόνο, κατάθλιψη και δυσκολία στη βάδιση και σοβαρά κινητικά προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλοί πάσχοντες να χάνουν τη δουλειά τους, να περιθωριοποιούνται χωρίς καμία κάλυψη και βοήθεια από την πολιτεία. Αφού αν και πολλοί δεν μπορούν να εργαστούν δικαιούνται να λάβουν επίδομα εφόσον κριθούν παραπληγικοί (επίδομα παραπληγίας) που είναι βέβαια από τα τελευταία στάδια της νόσου.

Η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ κ. Βασιλική Μαράκα δήλωσε ότι ήδη εδώ και καιρό έχουν καταθέσει υπόμνημα για ένταξη της ΣΚΠ στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας λαμβάνοντας την υπόσχεση ότι θα βγει συμπληρωματική λίστα που θα ορίζει περισσότερες παθήσεις ως επ' αόριστον ασθένειες συμπεριλαμβανομένου και της ΣΚΠ. Μέχρι στιγμής όμως έχουν μείνει στις υποσχέσεις και τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Επίσης η κ. Μαράκα ανέφερε πως αν και οι πάσχοντες από ΣΚΠ δεν καταβάλλουν συμμετοχή στα φάρμακα υψηλού κόστους, επισήμανε ότι πολλές φορές υποχρεούνται στη χορήγηση και άλλων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά και άλλα συμπληρωματικά, με συμμετοχή που συνολικό κόστος που ανέρχεται σε 200€ το μήνα που πρέπει να καταβάλουν οι ασθενείς.

Επιπλέον, απαιτείται συμμετοχή σε πολλές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται τακτικά οι ασθενείς με ΣΚΠ (αιματολογικές, μαγνητικές, τομογραφίες), όπως και θεραπευτικές συνεδρίες (φυσιοθεραπείες), ενώ πλέον σχεδόν δεν καλύπτονται παραϊατρικά προϊόντα (αμαξίδια).