ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καθηγητής Κυριόπουλος: Τα χαμηλά αντανακλαστικά της δημόσιας υγείας και οι υπερβολές που κοστίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψυχραιμία και η εκλογίκευση, αποτελούν δύο στοιχεία που χρειάζεται τώρα το σύστημα στην υγεία, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο θέμα της ελονοσίας, το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες.

Καθηγητής Κυριόπουλος: Τα χαμηλά αντανακλαστικά της δημόσιας υγείας και οι υπερβολές που κοστίζουν

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και όμως και τα δύο αυτά στοιχεία – τα οποία αποδεικνύονται αρετές γι αυτούς που τα φέρουν στην χρονική αυτή στιγμή- είναι μάλλον δυσεύρετα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα- μεσούσης μιας προσφυγικής κρίσης και την ώρα που μόλις έχει αρχίσει να συνέρχεται από την δική της ανθρωπιστική κρίση, είναι η στοχοποίηση σε επίπεδο τουρισμού. Εύλογα μεγάλη μερίδα τουριστών, με όλον αυτόν τον χαμό των τελευταίων ημερών, ενδεχομένως να αναθεωρήσει την αυθόρμητη σκέψη της, ή την προγραμματισμένη, για επίσκεψη στην Ελλάδα.

Το onmed μίλησε με τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τομέα Οικονομικών της Υγείας και επί τέσσερις φορές Κοσμήτωρα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλο, MD, MPH, MSc, PhD, για το πώς βλέπει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Θωρώ κατ αρχάς ότι υπάρχει μία υπερβολή στην ανάδειξη του θέματος και μία υπερβολική αντίδραση εκ μέρους αρκετών φορέων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επαγρύπνηση, επισημαίνει και συνεχίζει: «Ειδικά όταν έχεις μεγάλο αριθμό προσφύγων στην χώρα και ακόμη περισσοτέρων προσφυγικών ροών που έχουν περάσει από την Ελλάδα, τότε είναι λογικό να προσέχουμε δύο βασικά θέματα δημόσιας υγείας, την ελονοσία και την φυματίωση, δύο πολύ σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, που χρειάζονται ειδικές πολιτικές πρόληψης».

Δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίει αυτή την στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συνεχίζει, καθώς οι ψεκασμοί των κουνουπιών είναι θέμα των Περιφερειών, ωστόσο η ηγεσία ίσως δεν επόπτευσε σωστά κάποια ζητήματα, και σίγουρα οι Περιφέρειες καθυστέρησαν να ψεκάσουν, ή δεν ψέκασαν ποτέ.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, υποστηρίζει, είναι ότι αφενός υπάρχει μείωση των δημοσίων δαπανών σε θέματα υγείας και άρα πρόληψης, συνεπεία των ισχνών δημοσιονομικών και των μεγάλων περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ όπως είναι λογικό, το προσφυγικό κύμα, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες για άμεση αντιμετώπιση πολιτικών πρόληψης. Ακόμη, θα λέγαμε ότι υπάρχει και μία μείωση των αντανακλαστικών σε θέματα δημόσιαε υγείας και περιβαλλοντικής υγιεινής. Για τον λόγο αυτόν, και εξαιτίας των χαλαρών αυτών αντανακλαστικών, έχει σημειωθεί και μία υποτίμηση και υποεκτίμηση της κατάστασης της δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά επίσης το θέμα της απαγόρευσης αιμοληψιών σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί περιστατικά ελονοσίας, ή υπάρχει υποψία, ο καθηγητής, συμφωνεί με το μέτρο, προσθέτοντας, ότι και εδώ υπάρχει υπερβολή, όταν κάποιοι τονίζουν ότι οι δήμοι ή οι περιοχές αυτές τίθενται σε καραντίνα. Καμία καραντίνα, ένα σωστό μέτρο περιορισμού είναι, σημειώνει.

Ειναι βέβαιο ότι πολιτικές και δραστηριότητες της κεντρικής διοίκησης στη δημόσια υγεία και την ιατρική περίθαλψη αξίζουν ενδελεχούς παρατήρησης, συστηματικής κριτικής και ενδεχομένως δομικής αντιπαράθεσης, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις και επιβάλλουν οι δημοκρατικοί κανόνες. Όμως, οι πρακτικές της "ποινικοποίησης" και της πολιτικής "αυτοδικίας" δεν εμπίπτουν στους κανόνες του δίκαιου και παραγωγικού πολιτικού παιγνίου, αλλά αναδύουν την οσμή "αντιποίνων". Άπαντα ταύτα "εγγράφονται" στη πολιτική μνήμη και δυστυχώς πολλάκις "νομιμοποιούνται" ως κυρίαρχη πολιτική μεθοδολογία. Πράγμα το οποίο βλάπτει τη δημοκρατία και τη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Για τούτο πρέπει να αποκλεισθούν ως "εργαλείο" άσκησης πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος: Δεν υπάρχει επιδημία ελονοσίας, αλλά οι πολίτες να προσέχουν τα κουνούπια

Επαγρύπνηση, καμπάνιες ενημέρωσης και άλλη οπτική για τους φετινούς εμβολιασμούς

11ο Συνέδριο της ΕΣΔΥ: Η ώρα της ευθύνης για την δημόσια υγεία