ΦΑΡΜΑΚO

Επαγρύπνηση, καμπάνιες ενημέρωσης και άλλη οπτική για τους φετινούς εμβολιασμούς

Οι τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα των κρουσμάτων της ελονοσίας επιβάλλουν επαγρύπνηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για όλα τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ εκπονεί ήδη σχέδιο για την εξάλειψη της ελονοσίας, οι συνθήκες επιτάσσουν διαρκή επαγρύπνηση και μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσον αφορά τα θέματα υγειονομικής κάλυψης.

Επαγρύπνηση, καμπάνιες ενημέρωσης και άλλη οπτική για τους φετινούς εμβολιασμούς

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στα πλαίσια αυτά, περιλαμβάνεται μία άλλη αντιμετώπιση των εμβολιασμών εφέτος, καθώς πέρυσι δεν υπήρξε συντονισμός αλλά ούτε και ενημέρωση στο θέμα της γρίπης. Έτσι την φετεινή χρονιά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, να τρέξει μία Εθνική Καμπάνια ενημέρωσης σε πολλά μέσα για την επείγουσα ανάγκη να εμβολιαστούν όλες οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως οι υγειονομικοί, οι οποίοι καταγράφουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Δεν αποκλείεται δε, να δούμε ακόμη και τον διακριτικό Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο, να εμβολιάζεται με άλλα στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στο προληπτικό αυτό μέτρο.

Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μπασκόζος συμφωνεί με το γεγονός, ότι πέρυσι τα πράγματα σε θέματα πρόληψης έμειναν πολύ πίσω, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν καμπάνιες ενημέρωσης. Η παγίωση δε του προσφυγικού στην χώρα μας, επιβάλλει μία ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε θέματα δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός.

Πάντως ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι οι πρόσφυγες στην χώρα μας, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επίσης, βρίσκεται σε συνεννόηση με τον ΠΟΥ, την UNICEF και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να προμηθευτεί εμβόλια για τους πρόσφυγες.

Να θυμίσουμε ακόμη, ότι εκτός από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – η οποία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση στις αρχές Σεπτεμβρίου- ο κ. Μπασκόζος έχει συστήσει μία ακόμη Επιτροπή η οποία επεξεργάζεται θέματα που αφορούν στους πρόσφυγες και μετανάστες.

4de34dd187a1e48296bda8cc35f96a38 XL

Εν τω μεταξύ, και ενώ παιδίατροι, οικονομολόγοι υγείας αλλά και η Αντιπολίτευση έχουν αναφερθεί στο γεγονός ότι θα πρέπει να εξετασθεί η εισαγωγή του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου, ότι δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, απαντώντας σε ερώτηση του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ. βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β. Στη χώρα μας υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, ενώ η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Η κυβέρνηση αυτή, δεν ασχολείται με την Ένωση Παιδιάτρων ήταν το καυστικό σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής κ. Κων. Νταλούκα, σε συνέντευξη τύπου στις 14 Ιουνίου, με αφορμή το θέμα της αποζημίωσης του εμβολίου για την μηνιγγίτιδα Β.

Και εάν αυτή την στιγμή το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β- μία νόσος πολύ σοβαρή και επικίνδυνη για την ζωή- δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ (εξαιτίας των ισχνών δημοσιονομικών οικονομικών της χώρας και της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην ενταχθεί στο Πρόγραμμα), τα πράγματα αργότερα μπορεί να γίνουν πολύ πιο σοβαρά, διότι ό,τι κόβεις σήμερα σχετικά με την πρόληψη θα το πληρώσεις αργότερα στο πολλαπλάσιο, τόνισαν οι καθηγητές κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Με την λογική αυτή συμφωνεί απόλυτα και ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος μαζί με τους επιστημονικούς του συνεργάτες, ανακοίνωσαν στην συνέντευξη εκείνη, τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε Έλληνες παιδιάτρους και γονείς, η οποία κατέδειξε ότι η πρόληψη έναντι της Μηνιγγίτιδας Β είναι ιδιαίτερα χαμηλή κυρίως λόγω της απουσίας ασφαλιστικής κάλυψης του εμβολίου, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τόσο των παιδιάτρων όσο και των γονέων θεωρούν την Μηνιγγίτιδα Β ως μία απειλητική για τη ζωή νόσο με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Για να δούμε τι θέση θα πάρουν εφέτος τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών; Θα εντάξουν το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα;

Διαβάστε ακόμη:

Δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β: Απάντηση Ξανθού σε Κέλλα

Αμελητέος ο κίνδυνος ελονοσίας στην Ελλάδα ξεκαθαρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ - Όχι από πρόσφυγες τα κρούσματα