ΦΑΡΜΑΚO

Δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β: Απάντηση Ξανθού σε Κέλλα

Δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε ερώτηση του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ. βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα, αναφορικά με την αασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β.

Δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β: Απάντηση Ξανθού σε Κέλλα

Στη χώρα μας υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, ενώ η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Κέλλας, «Ανέλαβα πρωτοβουλία, και με ερώτησή μου, για την ασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου της μηνιγγίτιδας Β, καθώς παιδίατροι της χώρας επισημαίνουν ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, λόγω και της μη ασφαλιστικής κάλυψης του εμβολίου. Το Υπουργείο Υγείας δεν έκρινε σκόπιμη την εισαγωγή του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μετά και την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Εύχομαι η απόφαση να κινείται στη σωστή κατεύθυνση...»

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού έχει ως εξής:

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Έργο της Επιτροπής μεταξύ άλλων, είναι να γνωμοδοτεί σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, την παρακολούθηση του, επικαιροποίηση και προσαρμογή του σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ, καθώς και τη χρήση νέων τύπων εμβολίων ήδη αδειοδοτημένων από τον ΕΟΦ ή τον αντίστοιχο φορέα της ΕΕ ή άλλης χώρας μέλους της, καθώς και την έναρξη εφαρμογής εμβολιασμών σε λοιμώδη νοσήματα για τα οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε εμβόλιο.

Από τις 22/1/2015 ισχύουν τα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών για το έτος 2015, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και έγιναν αποδεκτά από την πολιτική ηγεσία. Αναφορικά με την ένταξη του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας ότι

1. Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία και για το σύντομο διάστημα κυκλοφορίας του είναι ασφαλές,

2. Στη χώρα μας στην οποία υπάρχει αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης, η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή και

3. Σε χώρες με υψηλότερη επίπτωση της νόσου, δεν έχει εφαρμοστεί μαζικά ο εμβολιασμός κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας β με ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, γνωμοδότησε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα εμβόλιο που δεν αποζημιώνεται, δείχνει ανάγλυφα την επικίνδυνη ένδεια της πρόληψης στην Ελλάδα