ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΘ: Οι αλήθειες που πονάνε & θα ακούσει ο Τσίπρας, για την κοινωνία, την υγεία το επιχειρείν

Δεν θα είναι ένα εύκολο Σαββατοκύριακο για τον Πρωθυπουργό αυτό που ξεκινά σήμερα με αφορμή την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Διότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, θα ακούσει αλήθειες που πονάνε τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από τον υγειονομικό.

ΔΕΘ: Οι αλήθειες που πονάνε & θα ακούσει ο Τσίπρας, για την κοινωνία, την υγεία το επιχειρείν

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αλήθειες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών, των ασθενών, των ευπαθών ομάδων (και των 60.000 προσφύγων που προστέθηκαν εσχάτως στον ελληνικό χάρτη με τις ανάγκες τους) αλλά και των επιχειρηματιών, οι οποίοι το παλεύουν αγόγγυστα παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα Μνημόνια των 7 συναπτά ετών και τις φοροκαταιγίδες. Στο ίδιο σημείο που πριν από δύο χρόνια ο κ. Τσίπρας είχε εξαγγείλει το ανθρωπιστικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 2014) – ως φέρελπυς φρέσκος πολιτικός- στο ίδιο σημείο, θα εισπράξει απογοήτευση και πικρία, η οποία διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των μέτρων που περιελάμβανε το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης αφορούσε και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ σήμερα βλέπουμε ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει «χτυπήσει» ακόμη και το Χαμόγελο του Παιδιού και το Άσυλο Ανιάτων, με το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη να δηλώνει από το βήμα της Βουλής, ότι μελετώνται νομοθετικοί τρόποι για να απαλλαγούν τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα.

Την ίδια ώρα, το ΕΣΥ αγκομαχά από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, οι μονάδες ΠΕΔΥ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπολειτουργούν, ενώ η υποχρηματοδότηση σε όλο το σύστημα, χτυπάει κόκκινο. Μοιάζει με παράδοξο ανέκδοτο, αλλά είναι αλήθεια, το γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ, στηρίζονται από δωρεές και από αναλώσιμα που φέρνουν οι ίδιοι οι ασθενείς ακόμη και από ... συναυλίες (!).

Και όμως οι Έλληνες, το παλεύουν και αντιστέκονται με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να διαπρέψουν ως πρεσβευτές στο εξωτερικό (οι επιχειρήσεις, παρά τις τρικλοποδιές) και οι γιατροί, να αντέξουν το burn out (την επαγγελματική εξουθένωση) μετά από ατελείωτα 24ωρα εφημερίας και απλήρωτων ρεπό.
Αυτοί οι υγειονομικοί του ΕΣΥ, που αδιαφορούν για το εάν κοιμήθηκαν κανονικά μία ημέρα, ή εάν πληρώθηκαν τις εφημερίες τους, ή εάν ξεκουράστηκαν 5 ημέρες όλο το καλοκαίρι, προγραμματίζουν το Καραβάνι της υγείας σήμερα, για να αποδείξουν ότι η προσφορά στον άνθρωπο είναι πάνω από όλα, πάνω από Μνημόνια και Επιτροπείες.

Η ΠΟΕΔΗΝ, έχει ήδη εξαγγείλει μεγάλες κινητοποιήσεις στην διάρκεια της ΔΕΘ, τις οποίες μάλιστα αποκαλεί «Αγώνας Σωτηρίας».

Όπως αναφέρει, συνεχίζουμε τον αγώνα Σωτηρίας του ΕΣΥ από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, εκεί που ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πέραν της συμμετοχής της Ομοσπονδίας στο Συλλαλητήριο το Σάββατο το απόγευμα, η ΠΟΕΔΗΝ οργάνωσε χθες Πορεία Σωτηρίας επτά χιλιομέτρων που την ονόμασε το Καραβάνι της Υγείας.

Εν τω μεταξύ, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, στην χθεσινή του συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη πρότεινε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για τα οξυμμένα δραματικά προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών και της δημόσιας περίθαλψης. Όπως αναφέρει:

- Η υποστελέχωση και η επέκταση ελαστικών εξευτελιστικών εργασιακών σχέσεων «ομηρίας» που προκαλούν μεσαιωνικές αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια των νέων γιατρών

- Η αντιμετώπιση από την πολιτεία των επικουρικών ειδικευμένων ως «εργαλεία μιας χρήσης για όλες τις δουλειές»

- Η περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ταυτόχρονα με την εργασιακή τους υπερεξόντωση

- Η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για παραπέρα μείωση των ήδη εξευτελιστικών αποδοχών μας

- Η επίσης δεδηλωμένη και υλοποιούμενη πρόθεση πλήρους ιδιωτικοποίησης – επιχειρηματικοποίησης – εργολαβοποίησης της λειτουργίας των νοσοκομείων και ΚΥ του ΕΣΥ

- Η ασφυκτική υποχρηματοδότηση των μονάδων

- Η αναγκαστική μετανάστευση των νέων γιατρών, λόγω ανασφάλειας και άθλιων και εξευτελιστικών όρων ειδίκευσής τους στο ελληνικό νοσοκομείο και μηδενικής προοπτικής μετά την ειδικότητα, που παίρνει δραματική έκφραση στις κενές λίστες ειδικοτήτων και στη μικρή ανταπόκριση σε προκηρύξεις επικουρικών γιατρών

- Η τακτική «κάλυψης κενών» χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις, με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών σε άλλες μονάδες ακόμα και άσχετα με την ειδικότητά τους όπως γίνεται με την απογύμνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από γενικούς γιατρούς λόγω δραματικών ελλείψεων στα νοσοκομεία

- Η αποθράσυνση του μεγαλοκαθηγητικού – μεγαλοδιευθυντικού κατεστημένου που βρήκε πάλι πρόσφορο έδαφος να «πιέζει» παρασκηνιακά για την διατήρηση και επέκταση των φεουδαρχικών προνομίων του

είναι μόνο μερικά από τα θέματα για τα οποία θα προτείνουμε την αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου με διαδικασίες βάσης στο πλευρό των υπόλοιπων αγωνιζόμενων υγειονομικών και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος. Στην δημόσια περίθαλψη έχουν πλέον καταλάβει και οι πέτρες τις δραματικές συνέπειες της συνεχιζόμενης καταστροφικής πολιτικής του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων και την άμεση ζωτική ανάγκη για ριζική ανατροπή της πολιτικής αυτής, τονίζει με έμφαση το Ενωττικό Κίνημα.

25 Προτάσεις Ανάπτυξης από τον ΣΕΒ ανάχωμα στην ύφεση

Και ενώ οι υγειονομικοί θα κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους το διήμερο στην ΔΕΘ, το κορυφαίο θεσμικό όργανο της επιχειρηματικότητας, ο ΣΕΒ, προτείνει τη δική του ατζέντα, με την ευκαιρία του γεγονότος της Έκθεσης.

Ο ΣΕΒ προτείνει 25 μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, σημειώνοντας, ότι «η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης να περιέχουν πρωτίστως δείγματα καλύτερης οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας. Με φιλόδοξους και ρεαλιστικούς στόχους, με τους κατάλληλους ανθρώπους για να τους υλοποιήσουν και ειλικρινή αναγνώριση ότι η λύση στην οικονομική καχεξία της χώρας θα έρθει μόνο μέσα από την εξισορρόπηση της σχέσης κράτους και ιδιωτικού τομέα που εξακολουθεί να λειτουργεί σε βάρος του δεύτερου».

Για τον ΣΕΒ είναι επείγουσα η ανάγκη εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, πέρα και πάνω από τις δανειακές συμβάσεις (τα μνημόνια), δηλαδή χωρίς άλλες καθυστερήσεις στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και με γνώμονα τα σοβαρά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει σήμερα. Μόνον έτσι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μία σύγχρονη, ανταγωνιστική και ισχυρή παραγωγική οικονομία που δημιουργεί αξία, ανάπτυξη, δουλειές και να προσφέρει συλλογική προοπτική για μία δίκαιη και συνεκτική κοινωνία.