ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατροί υπαίθρου: Το κίνητρο των 400 ευρώ μειώθηκε στα 260 - Πόσο νόμιμο & ηθικό είναι αυτό;

Να μείνουν ορφανά από ιατρική κάλυψη, κινδυνεύουν τα αγροτικά ιατρεία τόσο της νησιωτικής Ελλάδας όσο και της ηπειρωτικής, καθώς το περιβόητο επίδομα (για την ακρίβεια κίνητρο όπως ονομάζεται επίσημα) των 400 ευρώ που έχει θεσπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην πράξη ανέρχεται σε 260 ευρώ.

Ιατροί υπαίθρου: Το κίνητρο των 400 ευρώ μειώθηκε στα 260 - Πόσο νόμιμο & ηθικό είναι αυτό;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Διότι τόσα είναι τα χρήματα που καταλήγουν εν κατακλείδι στην τσέπη των γιατρών που υπηρετούν στην ύπαιθρο, ως Ιατροί Υπηρεσίας (υπόχρεοι και επί Θητεία μάλιστα) σε άγονα Περιφερειακά Ιατρεία.

Το αρχικό ποσό λοιπόν των 400 ευρώ, καταλήγει γύρω στα 260 ευρώ, διότι το επίδομα επιδέχεται πολλές κρατήσεις, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό στους αγροτικούς ιατρούς, κατά πόσο είναι δυνατόν ένα επίδομα, ή κίνητρο εάν θέλετε, να φορολογείται.

Να θυμίσουμε, ότι τα αγροτικά Ιατρεία σε όλη την χώρα, ανέρχονται σε 311 και η αλήθεια είναι ότι πολλοί γιατροί – νέοι στην ηλικία φυσικά- βρήκαν στο επίδομα, έναν καλό λόγο, και ένα θερμό κίνητρο, ώστε να υπηρετήσουν για λίγο διάστημα σε άγονες περιοχές, οι οποίες πλήττονται από την παρατεταμένη ύφεση και την ένδεια της υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι αγροτικοί γιατροί – μέσω των ΥΠΕ- ετοιμάζονται να αποστείλουν επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να τον ρωτήσουν, κατά πόσο είναι ηθικό και νόμιμο, να φορολογείται ένα επίδομα, το οποίο θεσπίστηκε ακριβώς για να προσελκύσει τους νέους επιστήμονες να υπηρετήσουν στην περιφέρεια και προκειμένου το ποσό αυτό, να καλύψει πάγιες ανάγκες όπως διαμονή, σίτιση, θέρμανση κλπ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να δώσει μία πειστική απάντηση σε όλους τους νέους επιστήμονες γιατί συμβαίνει αυτό, προτού είναι πολύ αργά για την Ελληνική επαρχία και προτού εγκαταλείψουν οι γιατροί τα αγροτικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να αποψιλωθούν εντελώς οι υπηρεσίες υγείας σε περιοχές συχνά δύσβατες και προβληματικές.

Διαβάστε ακόμη:

Ερώτηση Κέλλα και 13 βουλευτών, για τα επιδόματα των αγροτικών γιατρών