ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Όχι άλλα ψέματα και ΘΑ... κύριε Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ

Τον κύκλο των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη πορεία 10 χιλιομέτρων Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, θα ανοίξει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Όχι άλλα ψέματα και ΘΑ... κύριε Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ

Η πορεία, η οποία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί από το Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, θα διέλθει από Νοσοκομεία και κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα καταλήξει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα όμως, η ΠΟΕΔΗΝ προβλέπει τα ψέματα που είναι έτοιμος να καταθέσει για ακόμη μία χρονιά ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας, πως «Το καλάθι του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια των ΔΕΘ 2014, 2015, 2016 ήταν τρύπιο. Περιλάμβανε μόνο αμέτρητα θα... και ψέματα. Για άλλη μια χρονιά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ 2017 θα είναι πολλά ψέματα και θα...

«Δεν πήραν χαμπάρι ότι κατέρρευσε ο Κρατικός Μηχανισμός και τα Δημόσια Νοσοκομεία, επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από την μείωση των λειτουργικών δαπανών των φορέων που παρέχουν τα κοινωνικά αγαθά. Παντού χαλασμένα μέσα. Πυροσβεστικά, περιπολικά, ΕΚΑΒ, υποδομές και εξοπλισμός Νοσοκομείων», επισημαίνει η Ομοσπονδία η οποία διεκδικεί:

- Αύξηση των δαπανών για την υγεία από 5% στο 7,5% του ΑΕΠ

- Πραγματικές προσλήψεις επαρκούς αριθμού μόνιμου προσωπικού.

- Δωρεάν Υγεία

- Κατάργηση Μνημονίων

- Ανάκτηση απωλειών.

Η σημερινή πραγματικότητα

Η πραγματικότητα σήμερα, μετά από τα άπειρα ψέματα για προσλήψεις, κάλυψη με κονδύλια των λειτουργικών εξόδων του ΕΣΥ, αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας, κατάργηση των Μνημονίων, έχει ως εξής, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

Χρηματοδότηση

- Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% (τριτοκοσμικές). Εξαιτίας αυτού οι περισσότεροι πολίτες πληρώνουν από τη τσέπη την υγεία τους (όσοι έχουν) και υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στοιβαγμένοι Ασθενείς και συνοδοί περιμένουν 8 ώρες στα ΤΕΠ για να εξυπηρετηθούν.

- Τα Νοσοκομεία έχουν ανεξόφλητες οικονομικές υποχρεώσεις πάνω από 1 δις ευρώ.

- Οι Ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν το γάιδαρο του Χότζα. Τα Νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να ανανεώσουν, να συντηρήσουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Δεν διαθέτουν λίγα χρήματα για επισκευές ιατρικών μηχανημάτων και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, ενώ 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ’ έτος από τις ακτινοθεραπείες.

- Τα Νοσοκομεία διακόπτουν θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις κατά περιόδους επειδή δεν διαθέτουν μπάτζετ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. Βόλος, Άρτα, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Παίδων Πεντέλης κ.α.).

- Πέφτουν οι σοβάδες από τους θαλάμους και τα ιατρεία στο κεφάλι του προσωπικού και των Ασθενών.

- Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, αναλώσιμο υλικό και φάρμακα. Καλούνται οι Ασθενείς να τα φέρουν από το σπίτι τους. Το προσωπικό αγοράζει υγειονομικό υλικό με χρήματα από έρανο μεταξύ τους.

Προσλήψεις

- Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χιλιάδες ψεύτικες τηλε προσλήψεις.

- Στα 2,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.023 (2.000 ιατροί και 5.023 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό). Συνολικά την επταετία των Μνημονίων το προσωπικό των Νοσοκομείων 25.000. Η κυβέρνηση προσλαμβάνει ελάχιστο προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης (ίδιο με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Περίπου 4.000).

- Μάλιστα η μισθοδοσία των συμβασιούχων των Νοσοκομείων καλύπτεται πια με κοινοτικά κονδύλια. Γι’ αυτό φεύγει ένας ιατρός ή ένας νοσηλευτής από εφημερεύοντα Νοσοκομεία και κλείνουν την εφημερία πολλές ημέρες τον μήνα (π.χ. Φλώρινα, Νάουσα, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Χαλκιδική, Διδυμότειχο κ.α.)

- Γι’ αυτό 100 κλίνες ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές.

- Γι’ αυτό δεν είναι σε θέση να υποδεχθούν Δωρεές ιατρικών μηχανημάτων (π.χ. Γραμικούς Επιταχυντές) που σώζουν ζωές.

- Γι’ αυτό είναι ένας Νοσηλευτής στη βάρδια σε κλινικές 40 Ασθενών και εργάζονται νυχθημερόν χωρίς ρεπό και άδειες, πάνω από τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης.

- Γι’ αυτό θερίζουν οι ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις.

- Γι’ αυτό κατέρρευσαν τα Κέντρα Υγείας.

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΦΤΑΝΕΙ. ΩΣ ΕΔΩ. Όχι άλλα θα... και όχι άλλα ψέματα...».

Διαβάστε ακόμη:

Το ΕΣΥ θα λάβει την ίδια χρηματοδότηση με πέρυσι - Κατά τα άλλα, έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα



ΠΟΕΔΗΝ: Οι καρκινοπαθείς μας απόγονοι του Οδυσσέα - 13.000 πεθαίνουν με φρικτούς πόνους

Διοικητές νοσοκομείων ΕΣΥ: Στο... μικροσκόπιο για το έργο τους

ΠΟΕΔΗΝ: Όχι στην αξιολόγηση από 50.000 εργαζομένους στο ΕΣΥ