ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Όχι στην αξιολόγηση από 50.000 εργαζομένους στο ΕΣΥ

Βροντερό όχι στην αξιολόγηση, λένε 50.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει σήμερα Πέμπτη, η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Όχι στην αξιολόγηση από 50.000 εργαζομένους στο ΕΣΥ

Να σημειωθεί ότι το ίδιο, είχε πράξει η ΠΟΕΔΗΝ και το 2014, με προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αναφέρει.

Η ΠΟΕΔΗΝ είναι ο πρώτος Συνδικαλιστικός Φορέας στο Δημόσιο που κήρυξε Απεργία – Αποχή από την Αξιολόγηση, επισημαίνει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας τα εξής:

«50.000 εργαζόμενοι επέστρεψαν ασυμπλήρωτα τα Φύλλα Αξιολόγησης σε 100 Νοσοκομεία και Προνοιακές Μονάδες της χώρας που μοιράστηκαν μέχρι τώρα. Καθολική είναι η συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή κατά της αξιολόγησης με ποσοστό 98%. Μάλιστα σε πολλά Νοσοκομεία μοιράστηκαν και ξαναμοιράστηκαν πολλές φορές τα φύλλα αξιολόγησης στους υπαλλήλους με απειλές και εκβιασμούς από τους Διοικητές των Νοσοκομείων για να συμπληρωθούν.

Παρ’ ότι απειλούν με πειθαρχικές διώξεις ότι η άρνηση συμπλήρωσης των φύλλων αξιολόγησης αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα δεν έχει καμφθεί σε κανέναν εργαζόμενο η αρνητική του στάση.
Η αξιολόγηση κατηγοριοποιεί τους υπαλλήλους σε βαθμούς από το 1 (ακατάλληλος) έως το 100 (άριστος). Με το ισχύον μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο είναι το κριτήριο εφαρμογής δυσμενών και μόνο μισθολογικών και υπηρεσιακών μεταβολών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στις πρώτες διαθεσιμότητες υπαλλήλων των κατηργημένων Νοσοκομείων το έτος 2013 υπάλληλοι με βαθμό άριστα στην αξιολόγηση (9,8 με άριστα το 10) βρέθηκαν από κατηργημένα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να καταλαμβάνουν οργανική θέση σε Νοσοκομεία της Αττικής. Με τις κινητοποιήσεις μας παρέμειναν με τρίμηνες μετακινήσεις στην αρχή και μετά με μετάταξη σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και δεν διαλύθηκαν οικογένειες.

Οι ασθενείς μας αξιολογούν με άριστα

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι κατά των αξιολογήσεων. Δεν φοβάται τις αξιολογήσεις. Οι ασθενείς αξιολογούν καθημερινά τους Νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες υγείας και τους βάζουν βαθμό άριστα. Απόδειξη ότι έως το έτος 2010 οι Υγειονομικοί και Προνοιακοί υπάλληλοι αξιολογούνταν χωρίς καμία αντίρρηση.

Οι Νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης 1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική στη βάρδια, τους οφείλονται 800.000 ρεπό, καλοκαίρι με το ζόρι παίρνουν κανονική άδεια πέντε ημέρες και για να την πάρουν εργάζονται ασταμάτητα χωρίς ρεπό έναν ολόκληρο μήνα προσθέτοντας οφειλόμενα ρεπό. Έρχεται Δεκαπενταύγουστο και για άλλον ένα χρόνο είναι βάρδια στις κλινικές πρωί και νύχτα με ενδιάμεσο μόνο 8 ώρες ανάπαυση. Οι προϊστάμενοί τους είναι οι αξιολογητές. Ποιος έχει το ηθικό δικαίωμα να τους κατηγοριοποιήσει σε βαθμούς τη στιγμή που οι πολίτες και οι ασθενείς καθημερινά τους βάζουν άριστα; Κατά γενική ομολογία οι γιατροί και οι νοσηλευτές κρατάνε όρθιο το σύστημα.

Υπάρχει αξιοκρατική αξιολόγηση;

Ποιος διασφαλίζει εν τέλει αξιοκρατική αξιολόγηση; Αξιολογητές των υπαλλήλων είναι οι Προϊστάμενοί τους και των Διευθυντών οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Όλοι οι Προϊστάμενοι στα Νοσοκομεία (Διευθυντές, Υποδιευθυντές, Τμηματάρχες) 2.100 στο σύνολο κατέχουν τις θέσεις Ευθύνης με ανάθεση από τους Διοικητές των Νοσοκομείων. Επιλογή Προϊσταμένων (ειδικά Διευθυντών και Υποδιευθυντών) από τα Υπηρεσιακά όργανα κρίσης έχουν να γίνουν 7 χρόνια. Όλοι οι Προϊστάμενοι βρίσκονται σε ομηρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο κος Πολάκης δήλωσε κατ’ επανάληψη την επιδίωξη της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και να καταλάβει το κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης χειραγώγησης της Δημόσιας Διοίκησης. Ούτε λόγος για αξιοκρατία και διαφάνεια».

Και συνεχίζει η ΠΟΕΔΗΝ:

Για την κατάσταση λοιπόν της Δημόσιας Διοίκησης, δεν ευθύνεται η δική μας άρνηση στην Αξιολόγηση, αλλά οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Εάν συμμετείχαμε στην αξιολόγηση οι Διοικητές των Νοσοκομείων θα παρενέβαιναν στους Προϊσταμένους Αξιολογητές που είναι ευάλωτοι αφού είναι τοποθετημένοι με ανάθεση και όχι με κρίση για να κατηγοριοποιήσουν τους υπαλλήλους όχι με βάση την υπηρεσιακή τους εικόνα, αλλά με κομματικά κριτήρια. Πως θα αντισταθούν οι Προϊστάμενοι Αξιολογητές όταν βλέπουν καθημερινά γύρω τους να ξηλώνονται αναίτια ικανότατοι συνάδελφοί τους Προϊστάμενοι; Η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια ακόμη και τους δικούς της Νόμους.

Εκατοντάδες καρατομήσεις Προϊσταμένων

Ο Ν. 4369/2016 προβλέπει ότι οι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης Υποδιεύθυνσης τμήματος παραμένουν στις θέσεις τους ως Προϊστάμενοι έως την συγκρότηση των νέων Συμβουλίων κρίσης και την επιλογή νέων Προϊσταμένων. Η αντικατάσταση επιτρέπεται μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εδώ έχουμε εκατοντάδες καρατομήσεις Προϊσταμένων οι οποίες έχουν αξιολογηθεί κατ’ επανάληψη με άριστα μόνο και μόνο επειδή δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση. Πως λοιπόν με αυτές τις συνθήκες οι υπάλληλοι να εμπιστευτούν ότι θα τύχουν αντικειμενικής και αξιοκρατικής αξιολόγησης;

Η ΠΟΕΔΗΝ ήδη προσέφυγε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά ενάντια των Διοικητών των Νοσοκομείων για τις αναίτιες καρατομήσεις αρίστων Προϊσταμένων. Οι υποθέσεις ερευνώνται από τους Εισαγγελείς.

Οι εν λόγω Προϊστάμενοι που είναι Αξιολογητές που μπορούν να χάσουν τη θέση τους άμεσα, πόσο ευάλωτοι είναι να βαθμολογήσουν αντικειμενικά υπαλλήλους με προσόντα όταν κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τη θέση από αυτούς; Αντιθέτως εάν είχαν κριθεί με τριετή θητεία δεν θα είχαν κανένα λόγο να μην βαθμολογήσουν αντικειμενικά.
Γι’ όλα αυτά λοιπόν δεν συμμετέχουμε στην Αξιολόγηση παρωδία της κυβέρνησης. Το ίδιο πράξαμε και το έτος 2014 με προηγούμενες κυβερνήσεις.