ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μπαργιώτας: Σημαντικό το σ/ν για την κάνναβη - Να μην στερηθούν το φάρμακο οι καρκινοπαθείς

Δήλωση πολιτικής βούλησης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Μπαργιώτας, στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου την Πέμπτη. 

Μπαργιώτας: Σημαντικό το σ/ν για την κάνναβη - Να μην στερηθούν το φάρμακο οι καρκινοπαθείς

Ό,τι γίνει στην Ελλάδα στον τομέα αυτόν, θα γίνει με καθυστέρηση, σημείωσε ο βουλευτής, προσθέτοντας πως πρέπει να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο, προκειμένου «να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να περάσουμε στη διάθεση προϊόντος ινδικής κάνναβης για φαρμακευτική χρήση μέσω του ΕΟΦ». Πάντως το μεγάλο ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Μπαργιώτα, είναι να μην στερηθούν το φάρμακο (από την κάνναβη) χρονίως πάσχοντες και δη καρκινοπαθείς.

«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια δήλωση πολιτικής βούλησης, την οποία τη βλέπω θετικότατα, η οποία, όμως, θα υλοποιηθεί, αν και όποτε, μετά από κάποια χρόνια, τόνισε ο βουλευτής και συνέχισε:

«Καταλαβαίνω ότι είναι ευαίσθητο το θέμα, όμως με τον τρόπο που περιγράφεται στο νομοσχέδιο, η διάθεση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς θα προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από καλλιέργειες εντός συνόρων. Άρα δεν μπορεί να εισαχθεί τίποτα αύριο. Κανένα έτοιμο σκεύασμα με έγκριση για παράδειγμα στη Γερμανία ή στον Καναδά, όπου υπάρχουν φαρμακευτικά ή έλαια ή εκχυλίσματα, δεν μπορεί να εισαχθεί στη χώρα. Αυτό σημαίνει, ότι τα επόμενα 2 με 3 χρόνια με τον τρόπο που είναι δομημένο το νομοσχέδιο και την ελληνική γραφειοκρατία, δεν υπάρχει τίποτα.

Συζητάμε για το μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα στηθούν καλλιέργειες και μονάδες μεταποίησης και θα ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο το οποίο με τον πρόχειρο τρόπο που είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο στην καλύτερη περίπτωση θα αργήσουνε πάρα πολύ»

Ο βουλευτής σχολίασε επίσης, ότι θα πρέπει να επιτραπεί η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης: «Το να στερήσεις τη διάθεση ενός φαρμάκου, και μάλιστα σε ομάδες ασθενών με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι καρκινοπαθείς του τελικού σταδίου και οι χρόνιοι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας λόγω προκαταλήψεων ή φόβου, είναι - και ηθικά ενδεχομένως - απαράδεκτο. Δε βλέπω, γιατί να μην υπάρχει διαθέσιμο ένα φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να ανακουφίσει ασθενείς με βαριά προβλήματα, πάντα σε συζήτηση με το γιατρό του και σε ελεγχόμενο περιβάλλον» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις παραλείψεις του νομοσχεδίου όσον αφορά στην αδειοδότηση της ινδικής κάνναβης, επισημαίνοντας ότι «Αν ο ΕΟΦ προσπαθήσει να αδειοδοτήσει με το κείμενο νομικό πλαίσιο αρκετές μορφές ιατρικής κάνναβης, θα έχει πρόβλημα. Υπάρχει το θέμα κατά πόσο μπορούμε εύκολα και γρήγορα να περάσουμε στη διάθεση προϊόντος ινδικής κάνναβης για φαρμακευτική χρήση μέσω του ΕΟΦ, αν υπάρχει το νομικό πλαίσιο. Αν δεν υπάρχει, όμως, θα πρέπει να το δημιουργήσουμε και δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως δεν κάνει και κανένα βήμα, για να περάσω και στο επόμενο θέμα της πηγής και από πού προέρχεται το φυτό, στη νομιμοποίηση της κατοχής μιας μικρής ποσότητας από έναν ασθενή που έχει για παράδειγμα σκλήρυνση κατά πλάκας. Αν ένας τέτοιος ασθενής αύριο συλληφθεί με μια μικροποσότητα ινδικής κάνναβης, κινδυνεύει να πάει με την κανονική διαδικασία».

Διαβάστε ακόμη:

Το μεγάλο project της φαρμακευτικής κάνναβης: Χιλιάδες θέσεις εργασίας, 1,5 δισ ευρώ στην αγορά

Καναδάς: Η χώρα στην οποία «βασιλεύει» η κάνναβη



Κούλογλου: Επενδύσεις εκατ. στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης & 7.000 θέσεις εργασίας

Ξανθός: Αναμένουμε τις εταιρείες που θα υποβάλλουν φακέλους για παραγωγή φαρμάκων από κάνναβη

Ιατρική κάνναβη: Πώς μπορούν να προμηθευτούν οι ασθενείς τα φαρμακευτικά σκευάσματα

Νόμος του κράτους η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους