ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξανθός: Αναμένουμε τις εταιρείες που θα υποβάλλουν φακέλους για παραγωγή φαρμάκων από κάνναβη

Εν αναμονή των εταιρειών που επιθυμούν να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ προκειμένου να πάρουν αδειοδότηση για παραγωγή φαρμάκων από κάνναβη βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως τόνισε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο στο Κόκκινο.

Ξανθός: Αναμένουμε τις εταιρείες που θα υποβάλλουν φακέλους για παραγωγή φαρμάκων από κάνναβη

Αφορμή για τη συνέντευξη αυτή, αποτέλεσαν οι δηλώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έλεγαν «Έρχεται στη Βουλή νόμος για ελεύθερη κάνναβη. Αλαλούμ με τις δηλώσεις Βουλευτή των ΑΝΕΛ». Είχε προηγηθεί πριν δύο ημέρες, η απάντηση του υπουργού Υγείας, σε 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό.

Όπως τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός σήμερα, «Δεν έχουμε ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ να πάρουν αδειοδότηση και στη συνέχει να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει και για τα υπόλοιπα φάρμακα. Όμως, αν αιτηθεί ένας συγκεκριμένος ασθενής από τον ΕΟΦ και μέσω του ΙΦΕΤ, που είναι κατά κάποιο τρόπο η κρατική φαρμακαποθήκη, μπορεί να γίνει εισαγωγή αυτού του φαρμάκου από το εξωτερικό από μία εταιρεία που το εμπορεύεται σε άλλες χώρες, να γίνει νόμιμα, να υπάρχει πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου και να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Και συνέχισε ο υπουργός Υγείας:

«Αυτό το οποίο εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στο νόμο 4139/13, που να δίνει την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και για τους πίνακες κατάταξης των ναρκωτικών ουσιών και λοιπά, κατ’ εξαίρεση να δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση. Αυτό όμως είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα Υπουργεία, το Υγείας, το Δικαιοσύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Οικονομίας και Ανάπτυξης.

...Το πρώτο βήμα ωστόσο που έχει γίνει σήμερα, είναι η πρόσβαση ενός ασθενή που χρειάζεται, (και που υπάρχει ιατρική ένδειξη) να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη, που σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη και νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας».

Αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο, να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα στην Ελλάδα καθετοποιημένη μονάδα, από επενδυτές, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε:

«Κάποια στιγμή θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό κατά κάποιο τρόπο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη μονάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό».

Σχολιάζοντας τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Ξανθός, ανέφερε: «Αφορμή γι αυτή την φιλολογία, είναι ότι υπήρξε μία απάντηση από την πλευρά μας, δηλαδή από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, σε μία ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς προχωράει η διαδικασία, της νομοθέτησης και της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Νομίζω ότι γίνεται καθαρά για λόγους προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων και δημιουργίας κυρίως εστιών διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους, σε κάποια επιμέρους θέματα».

Διαβάστε ακόμη:

Ιατρική κάνναβη: Πώς μπορούν να προμηθευτούν οι ασθενείς τα φαρμακευτικά σκευάσματα