ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ αναστενάζουν - Μήπως η λύση είναι συνεποπτεία με το υπ. Υγείας;

Μία ακόμη μεγάλη ταλαιπωρία βίωσαν οι φαρμακοποιοί τις ημέρες του Πάσχα, αναφορικά με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλων εφαρμογών, το οποίο υπολειτουργούσε διαρκώς.

Τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ αναστενάζουν - Μήπως η λύση είναι συνεποπτεία με το υπ. Υγείας;

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Και μπορεί κάποια στιγμή χθες Τρίτη του Πάσχα η ΗΔΙΚΑ να... ανέστησε το σύστημα όπως και το Μεγ. Σάββατο, ωστόσο το πρόβλημα όπως φαίνεται παραμένει και προβληματίζει.

Οι γιατροί φωνάζουν, το ίδιο πράττουν και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποστείλουν σχετικό έγγραφο στον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιο Τάγαρη, αναφορικά με το μείζον πρόβλημα που εμφανίστηκε στα συστήματα καθώς και στην εφαρμογή e dapy.

Έτσι, λογικό είναι να επανέρχονται οι σκέψεις περί συνεποπτείας της ΗΔΙΚΑ από το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε είναι κάτι που το αναφέρει χωρίς περιστροφές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, το υποστήριξε με θέρμη πριν λίγο καιρό, στη διάρκεια του συνεδρίου Health IT Conference 2018, στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασκόζος, είναι ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αποκτήσει ρόλο συνεποπτεύουσας αρχής ως προς την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, προσθέτοντας, πως στα σχέδια του Υπουργείου είναι η διαμόρφωση ενός σοβαρού περιβάλλοντος συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ανέφερε πως η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας έχει μεγάλη αξία, καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών, αλλά και την πρόσβαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στη θεραπεία. Ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι για να επιτύχει το σημαντικό εγχείρημα της ηλεκτρονικής υγείας, το οποίο υλοποιείται σήμερα από το Υπουργείο Υγείας σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, απαιτείται η συναίνεση και η ενεργή υποστήριξη των λειτουργών υγείας της χώρας.

Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές (Υπουργείο και Φορείς Υγείας) πρέπει να στηρίξουν αυτές τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, γιατί το σύνολο των σχεδιαζόμενων και σταδιακά εφαρμοζόμενων υπηρεσιών, θα βοηθήσει όλους και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των λειτουργών υγείας. Επίσης ο κ. Μπασκόζος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των τμημάτων και διευθύνσεων πληροφορικής των νοσοκομείων. Ακόμη, επεσήμανε πως η ενίσχυση του ρόλου του πολίτη, η προστασία των προσωπικών του δεδομένων και η διείσδυση των υπηρεσιών πληροφορικής του αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε ότι τα νέα μέτρα θα λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των υγειονομικών φορέων.

Να θυμίσουμε ότι ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταθέσει προς τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, (προτάσεις χρηματοδοτούμενων δράσεων) που αφορούν σε πρώτη φάση πέντε οριζόντια έργα αναμόρφωσης των υπηρεσιών πληροφορικής στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για τα εξής έργα:

1. Το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Υγεία, ένα κομβικής σημασίας έργο, ώστε να μπορούν τα συστήματα που υπάρχουν σήμερα να καταφέρουν να «μιλούν την ίδια γλώσσα».

2. Τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού συστήματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

3. Την εγκατάσταση συστημάτων RIS-PACS σε όλες τις δημόσιες δομές φροντίδας υγείας.

4. Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης του συνόλου της Αιμοδοσίας στη χώρα μας.

5. Την Επέκταση του εφεδρικού PACS του ΕΔΕΤ και του νεφοϋπολογιστικού συστήματος για την υγεία, που λειτουργεί ήδη στην Κνωσό.

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος: Να ενισχυθούν τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΣΥ με προσωπικό

Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA

Health IT Conference 2018: Η χρήση νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία της υγείας & των πολιτών

Ξανθός: Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην υγεία