ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην υγεία

Μήνυμα σε όλους τους βουλευτές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό κόμμα που διαθέτει το πολιτικό, προγραμματικό και ηθικό πλεονέκτημα και την αναγκαία αξιοπιστία για να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην Υγεία και στο φάρμακο στη χώρα, έστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής της Ν. Δημοκρατίας για την υπόθεση της Novartis.

Ξανθός: Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην υγεία

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Και αυτό θα γίνει με σοβαρότητα, αφοσίωση στη δημόσια περίθαλψη, συνέπεια και εντιμότητα, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, υπογράμμισε «Ματαιοπονείτε λοιπόν αν νομίζετε πως θα αποδείξετε ότι «είμαστε όλοι το ίδιο». Γιατί δεν είμαστε! Το αποδεικνύει η συλλογική και προσωπική μας διαδρομή και κυρίως οι πράξεις μας.

Όταν εσείς αφήνατε ακάλυπτους τους ανασφάλιστους εμείς πρωτοστατούσαμε στη δημιουργία Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων. Εσείς κλείνατε νοσοκομεία και δομές ΠΦΥ, διώχνατε γιατρούς και κάνατε περικοπές στους πόρους και το προσωπικό του ΕΣΥ- εμείς αυξάνουμε τις οργανικές κλίνες και τις οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, κάνουμε προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού, ανοίγουμε κλειστά κρεββάτια ΜΕΘ και αναπτύσσουμε νέες δομές ΠΦΥ στα αστικά κέντρα (ΤΟΜΥ). Εσείς συγκαλύπτατε το party, εμείς το ξεσκεπάζουμε και το διερευνούμε θεσμικά.

Σε άλλο σημείο επίσης της ομιλίας του, στηλίτευσε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές που ακολουθούν στο θέμα της Novartis λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Καταφανής -πλην «άγαρμπος» και αδέξιος - πολιτικός αντιπερισπασμός, μπροστά στο επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα της ΝΔ από την υπόθεση Novartis (στοιχεία από δημοσκοπήσεις). Με όπλο την πολιτική χυδαιότητα («τα παίρνει» ο Πρωθυπουργός) και την τερατώδη ψευδολογία («ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Υπουργοί του αύξησαν τη φαρμακευτική δαπάνη») , η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ συμπράττουν στη γραμμή άμυνας του «συμψηφισμού ευθυνών».

Μόνο που αυτή η γραμμή είναι δηλωτική πολιτικής ενοχής και πρόθεσης συγκάλυψης ποινικών ευθυνών. Έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ: Η 1η γραμμή άμυνας ήταν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και ότι όλα είναι σκευωρία της κυβέρνησης.

- η 2η γραμμή άμυνας ήταν ότι υπάρχει σκάνδαλο αλλά αφορά τη σχέση Novartis – γιατρών και δεν αφορά πολιτικούς και

- η 3η (και πιο πρόσφατη) γραμμή άμυνας είναι ότι υπάρχει σκάνδαλο, υπάρχουν ευθύνες πολιτικών αλλά και «οι δικοί σας υπουργοί κάνουν τα ίδια»! Αυτό λέγεται πολιτικός πανικός σε συνδυασμό με απύθμενο πολιτικό θράσος! Γιατί η κοινωνία ξέρει πολύ καλά πότε οργανώθηκε και κορυφώθηκε το party στην Υγεία, ποιοί έχουν την πολιτική (και ενδεχομένως την ποινική) ευθύνη και κυρίως ποιοι άνοιξαν για 1η φορά μέτωπο με τη διαφθορά στο Σύστημα Υγείας και στο φάρμακο. Προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών να εγκαλούνται για απιστία έναντι του Δημοσίου αυτοί που έθεσαν την ατζέντα της «ηθικοποίησης» στην Υγεία και προώθησαν παρεμβάσεις εξυγίανσης στο ΕΣΥ, στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών. Και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν προστατεύει τους αθώους αλλά τους εκθέτει.

«Δηλώσαμε από την αρχή ότι δεν μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία αλλά η συνολική εξυγίανση του τομέα της Υγείας», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ακόμη τα εξής:

Ποια είναι λοιπόν η συμβολή μας στη «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας; Σε όλα τα πεδία που συνέβαλλαν στο party έχουμε ήδη δρομολογήσει σημαντικές τομές στη φαρμακευτική πολιτική.

- Για 1η φορά δρομολογούνται σοβαρά διαρθρωτικά - και όχι οριζόντια- μέτρα: διαφάνεια στη διαδικασία τιμολόγησης μέσω του ΕΟΦ, κάθε 3 μήνες τιμολόγηση νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων και γενοσήμων) και όχι «επιλεκτικό πάγωμα» της εισόδου νέων προϊόντων,

- κατάργηση της Επιτροπής Τιμών του Υπουργείου Υγείας,

- νομοθέτηση Επιτροπής Αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας (ΗΤΑ),

- αναβάθμιση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για διασφάλιση προσιτών τιμών σε κάθε φάρμακο που εγκρίνεται η αποζημίωση του,

- ενσωμάτωση περισσότερων «κλειδωμένων» θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ,

- υποχρεωτική δημοσιοποίηση των δεδομένων από τη συνεργασία φαρμακευτικών με ιατρικές εταιρείες ή γιατρούς στο πλαίσιο κλινικών μελετών ή συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και τέλος,

- η ριζική αναδιοργάνωση του τοπίου των ιατρικών συνεδρίων με την υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του ΚΕΣΥ και στην εποπτεία των ιατρικών εταιρειών «κορμού», χωρίς τη διαμεσολάβηση φαρμακευτικής - γιατρών. Με την ολοκλήρωση αυτής της παρέμβασης, ο χώρος του φαρμάκου θα είναι πιο «οχυρωμένος» απέναντι στην επιρροή συμφερόντων και στη διαφθορά.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ & PIF: Παρέμβαση κόλαφος για κοινωνία, φάρμακο, Novartis και την έξοδο από το Μνημόνιο

Εγκανιάστηκε η 1η ΤΟΜΥ στα Καμίνια με μήνυμα Ξανθού: Η ΠΦΥ βιώσιμη μεταρρύθμιση

Γ. Δραγασάκης: Πρόσωπο-κλειδί για την κυβέρνηση, την υγεία & την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία

Πολάκης: Η ΠΦΥ αγκαλιάζεται από τον κόσμο - Αλλάζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας