ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Συνέδριο Patient Compliance: Ξανθός - Φωτήλας διασταύρωσαν τα ξίφη τους

Με πολιτική συζήτηση άρχισε το συνέδριο Patient Compliance. Για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις μίλησε ο υπουργός Υγείας, εξορθολογισμό δαπανών και σωστές συνέργειες ζήτησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ.

Συνέδριο Patient Compliance: Ξανθός - Φωτήλας διασταύρωσαν τα ξίφη τους

«Αυτή η περίοδος έχει δυσκολίες και απαιτεί πρωτοβουλίες που να δίνουν έμφαση στην επούλωση των πληγών της κρίσης», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

Ανέφερε πως η νέα περίοδος «χωρίς εποπτεία» δίνει περισσότερες δυνατότητες για επανεκίνηση της οικονομίας και για εφαρμόσιμες πολιτικές Υγείας. Παραδέχτηκε πως «υπάρχουν ορισμένες περιοχές της χώρας και δομές που βρίσκονται σε παρατεινόμενη δυσκολία καθώς έχει μειωθεί η δεξαμενή νέων γιατρών», αλλά επέμεινε πως στο δημόσιο σύστημα υγείας «τα πράγματα πάνε προς βελτίωση».

Και πρόσθεσε πως το στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι «να εξαλειφθούν οι ανισότητες, να δημιουργηθούν συνθήκες οριοθετημένης συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και να λυθούν οι αρρυθμίες στην αγορά φαρμάκου».

Ο υπουργός μίλησε για θεσμικό διάλογο για τη φαρμακευτική δαπάνη σε επίπεδο παρακολούθησης και διακομματικής επιτροπής, καθώς και για νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Η ΝΔ

«Δεν ξέρω μπορούμε να περιμένουμε λύσεις με το πέρας της λιτότητας, καθώς έχουμε δεσμευτεί με πλεονάσματα 3,5%. Η λύση βρίσκεται στον εξορθολογισμό όλων των δαπανών μέσω των σωστών συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και μέσω εργαλείων ανάπτυξης», ανέφερε στη δική του ομιλία ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας.

Υπογράμμισε επίσης πως είναι καιρός να βούμε λύσεις που περιστρέφονται γύρω από τον ασθενή, ενώ και η διαμόρφωση του συστήματος υγείας θα πρέπει να οριοθετεί και από πολτικές υγείας που τον εξυπηρετούν.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Στην σημασία που έχει η δημιουργία ενός ανοιχτού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο για την πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα περίθαλψης όσο και για την συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες επικεντρώθηκε ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ανέφερε, δε, πως πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή τη διαφορά κρατικού, δημόσιου και ιδιωτών παρόχων και πως θα πρέπει να "δουλέψουμε" για μία συνεργατική σχέση ιδιωτικού δημοσίου τομέα, στο οποίο ρυθμιστής θα είναι ο ΕΟΠΥΥ.