ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επεκτείνεται στις ηλικίες 45-74 ετών το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού

Την επέκταση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επεκτείνεται στις ηλικίες 45-74 ετών το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού

Ωφελούμενες του προγράμματος ήταν μέχρι σήμερα οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Η επέκτασή του κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η νόσος προσβάλλει και νεότερες, αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εμπειρία της οικογένείας του με τη νόσο, καθώς η μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη είχε διαγνωσθεί με αυτήν. Επιπλέον, εξήρε την κομβική σημασία της πρόληψης.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε ψηφιακή μαστογραφία περισσότερες από 300.000 γυναίκες, στο πλαίσιο του προγράμματος. Από αυτές, περισσότερες από 15.000 διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Η πλειονότητα των περιστατικών βρίσκονταν σε πρώιμο στάδια, επομένως έχουν πολύ καλή πρόγνωση.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους ηλικίας 45 έως 74 ετών.