ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το Facebook ξεσκεπάζει τους… ψυχοπαθείς!

Σουηδοί ερευνητέςδηλώνουν ότι το status στοFacebook μπορεί νααποκαλύψει την ύπαρξη ψυχοπάθειας.

Το Facebook ξεσκεπάζει τους… ψυχοπαθείς!

Σουηδοί ερευνητέςδηλώνουν ότι το status στοFacebook μπορεί νααποκαλύψει την ύπαρξη ψυχοπάθειας.

«Μελετήσαμε τις ενημερώσειςτου Facebook και αναλύσαμεεάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ αυτών των σύντομων κειμένων και της προσωπικότηταςτου ατόμου», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Sverker Sikström από το Πανεπιστήμιο Lund.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τις ενημερώσεις 304 ατόμων σε συνδυασμό μετεστ προσωπικότητας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα κείμενα μπορούν νααποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία για τα πρώτα σημάδια ψυχοπάθειας ενός χρήστη.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία του χαρακτήρα όπως ο νευρωτισμός και ηεξωστρέφεια, έλαβαν όμως υπ’ όψιν και τη «Σκοτεινή Τριάδα» των θεωριώνπροσωπικότητας: το ναρκισσισμό, την ψυχοπάθεια και το Μακιαβελισμό.

Η ψυχοπάθεια αποτελεί τύπο διαταραχής της προσωπικότητας. Στις περισσότερεςπεριπτώσεις, οι ψυχοπαθείς επιδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά και αδυνατούννα δείξουν μεταμέλεια ή συμπόνια.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει διάγνωση της ψυχοπάθειας, καθώς ηεπιστημονική κοινότητα την αποκαλεί επίσημα Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας(ASPD). Σύμφωνα με τη «Βίβλοτων Ψυχιάτρων», δηλαδή το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εργαλείο ΨυχικώνΔιαταραχών (DSM), η διαταραχήχαρακτηρίζεται από «ένα μοτίβο απαξίωσης και καταπάτησης των δικαιωμάτων τωνανθρώπων, το οποίο ξεκινά να εκδηλώνεται στην παιδική ή την εφηβική ηλικία καισυνεχίζεται στην ενήλικη ζωή».

Αρχικά, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε έναερωτηματολόγιο σχετικά με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Έπειτα, οισυμμετέχοντες κατέθεσαν μια λίστα με status updates, η οποία αναλύθηκεμε βάση έναν αλγόριθμο ως προς τη σημασία των λέξεων.

«Η ανάλυση των ενημερώσεων έδειξε ποιοι χρήστες του κοινωνικού δικτύουπαρουσίαζαν χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας ή ναρκισσισμού στο ερωτηματολόγιο»,δήλωσε ο Danilo Garcia, ένας από τους ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως οι ενημερώσεις των ατόμων με τάσεις ψυχοπάθειας ήτανπιο παράξενες και αρνητικά φορτισμένες, περιλαμβάνοντας συχνές αναφορές σεπορνογραφία, σφαγές, πορνεία και αποκεφαλισμούς.

«Το Facebook έχει φέρειεπανάσταση στην επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου κι έτσι μας δίνει μια μοναδικήευκαιρία για ψυχολογικές έρευνες», δήλωσε ο Garcia στο επιστημονικόπεριοδικό Personality and Individual Differences, όπου και δημοσιεύεται η έρευνα.