ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μετατραυματικό στρες: Οι γνώσεις μας συνεχώς αυξάνονται

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά από σημαντικά γεγονότα όπως η 11η Σεπτεμβρίου ή μετά τον τυφώνα Κατρίνα, μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τις συνέπειες που έχει ένα τέτοιο περιστατικό στην πνευματική υγεία του ανθρώπου αλλά και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί.

Μετατραυματικό στρες: Οι γνώσεις μας συνεχώς αυξάνονται

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα το 2013 που έγινε στους πολίτες της Ν.Υόρκης απέδειξαν ότι το μετατραυματικό στρες δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα. Οι αυτοκτονικές τάσεις είναι ένας κίνδυνος που συνεχώς αυξάνεται περνώντας από το 5% στο 16%.

Φυσικά οι διαταραχές αυτές διαφέρουν ανάλογα και με την καταστροφή που έχει υποστεί ο κάθε λαός. Για παράδειγμα ο τυφώνας Κατρίνα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχουν υποστεί οι Η.Π.Α. Μετά από 4 μήνες το 30% των κατοίκων έπασχαν από τον σύνδρομο του μετατραυματικού στρες.

Είναι πολύ πιθανό, μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα το 2008 οι συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής να εμφανιστούν πολύ αργότερα από το γεγονός. Συγκεκριμένα με τον Κατρίνα το ποσοστό των ασθενών με μετραυματικό στρες ήταν 15% και μετά από ένα χρόνο έφτασε το 21%, καθώς επίσης και οι αυτοκτονικές τάσεις στην αρχή ήταν στο 2,8% και ύστερα άγγιξαν το 6,4%.

Όσον αφορά το γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εκείνοι που είχαν πολύ υψηλά επίπεδα άγχους ίσως ήταν η αιτία που είχαν κατά 53% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακά προβλήματα και υπέρταση.

Διαβάστε ακόμη:

Περισσότερο στρες, ίσον λιγότερη συμπόνοια

Δε μας στρεσάρει το Facebook και το Twitter λένε οι επιστήμονες!