ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Οι μόνιμες σχέσεις σπρώχνουν τους εφήβους στην κατάθλιψη και το αλκοόλ

Οι νέοι που συνάπτουν σχέσεις στα χρόνια της εφηβείας είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχολογικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η κατάχρηση αλκοόλ, σε σύγκριση με όσους αποφεύγουν το φλερτ σε αυτήν την ηλικία, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντένβερ.

Έρευνα: Οι μόνιμες σχέσεις σπρώχνουν τους εφήβους στην κατάθλιψη και το αλκοόλ

Οι μόνιμες σχέσεις στην εφηβεία φαίνεται πως δεν συμβάλλουν στην ευεξία όσο η... εργένικη ζωή αλλά ούτε και όσο οι μόνιμες σχέσεις στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, σημειώνουν οι ερευνητές στη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Child Development.

Η συναισθηματική καταπόνηση των εφήβων λόγω της σχέσης συνδέεται με την κοινωνική απομόνωση και την επιθετικότητα, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 200 εφήβους 16 ετών για διάστημα 9 ετών συνολικά ώστε να αξιολογήσουν κατά πόσο οι σχέσεις στην εφηβεία ενέχουν κινδύνους για την ψυχική υγεία. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούσαν στην ποιότητα της σχέσης τους αλλά και στα επίπεδα ευεξίας τους, για παράδειγμα αν βίωναν άγχος, θλίψη ή κοινωνική απομόνωση. Ερωτήθηκαν επίσης εάν κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις προς το τέλος της εφηβείας και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης ήταν πιο «ποιοτικές», με την έννοια ότι οι δύο σύντροφοι ήταν πιο υποστηρικτικοί ο ένας προς τον άλλο και προστάτευαν περισσότερο ο ένας τον άλλο, παράγοντες που συμβάλλουν στα μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης από την ίδια τη σχέση αλλά και τη βελτιωμένη ψυχική υγεία καθενός από τους δύο συντρόφους.

Διαβάστε επίσης:

Η συνήθεια των ευτυχισμένων ζευγαριών στο Facebook
Έρευνα: Πώς αντιδρούν άνδρες και γυναίκες σε έναν χωρισμό
Πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας μία... καρέκλα;