ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει το κατοικίδιό σας για την προσωπικότητά σας

Γάτα, σκύλος, φίδι, χρυσόψαρο ή παπαγάλος;

Τι δείχνει το κατοικίδιό σας για την προσωπικότητά σας

Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας στα κατοικίδια, σίγουρα θα σας ενδιαφέρει να μάθετε τι σημαίνει για την προσωπικότητά σας!

Αν και τα δύο δημοφιλέστερα κατοικίδια είναι με διαφορά ο σκύλος και η γάτα, δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιλέγουν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους εξωτικά ερπετά ή να τους συνοδεύει μέσα στην ημέρα το τρυφερό τιτίβισμα πουλιών.

Η κτηνίατρος Τέιλορ Τρούιτ πιστεύει ότι επιλέγουμε συγκεκριμένα κατοικίδια ή συγκεκριμένες ράτσες ζώων απλώς επειδή ταιριάζουν στον τρόπο και τους ρυθμούς της ζωής μας. Για παράδειγμα, οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες, ενώ οι περισσότεροι σκύλοι χρειάζονται αρκετή φροντίδα. Από την άλλη, ένας μεγαλόσωμος σκύλος δεν είναι κατάλληλος για κάποιον που μένει σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα.

bigstock Dog Spa Wellness 94814387

Ωστόσο, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η επιλογή κατοικιδίου δεν καθορίζεται μόνο από πρακτικούς λόγους, αλλά εκφράζει ένα κομμάτι της ψυχοσύνθεσής μας.

- Σκύλος

Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να έχουν καλύτερη διάθεση και να κινδυνεύουν λιγότερο από κατάθλιψη. Η παρουσία του σκύλου διώχνει τη μοναξιά και προσφέρει στο άτομο τρυφερότητα. Στο πλαίσιο μελέτης που εκπονήθηκε το 2010, οι ερευνητές ρώτησαν μια ομάδα εθελοντών εάν προτιμούν τους σκύλους, τις γάτες, εάν δείχνουν την ίδια προτίμηση απέναντι στα δύο ζώα ή αν δεν συμπαθούν κανένα από τα δύο. Στη συνέχεια, χορηγήθηκε στους εθελοντές ένα ερωτηματολόγιο 44 ερωτήσεων που αξιολογούσε βασικές πτυχές της προσωπικότητας. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υπέδειξαν ότι όσοι προτιμούν τους σκύλους είναι συνήθως πιο εξωστρεφείς, ευχάριστοι και ευσυνείδητοι σε σύγκριση με όσους προτιμούν τις γάτες.

- Γάτα

Οι γατόφιλοι είναι συνήθως πιο δημιουργικοί και περιπετειώδεις αλλά και πιο νευρωτικοί, σε σύγκριση με τα άτομα που προτιμούν τους σκύλους για συντροφιά. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κάρολ του Ουισκόνσιν υπέδειξε ότι οι ιδιοκτήτες γάτας είναι πιο εσωστρεφείς και αντισυμβατικοί αλλά και πιο έξυπνοι σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες σκύλων. Η ερευνήτρια Ντενίζ Γουαστέλλο, η οποία συμμετείχε στη διεξαγωγή της μελέτης, εκτιμά ότι επιλέγουμε κατοικίδια με γνώμονα τα χαρακτηριστικά της δικής μας προσωπικότητας. Οι γάτες, για παράδειγμα, είναι ανεξάρτητες και επιφυλακτικές, οπότε ταιριάζουν περισσότερο ως κατοικίδιο σε έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από αυτά τα γνωρίσματα.

- Ερπετό

Το ερπετό, όπως ένα φίδι ή μια σαύρα, θεωρείται αντισυμβατικό ως κατοικίδιο. Δημοσκόπηση που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ υπέδειξε ότι οι ιδιοκτήτες ερπετού είναι πιο ανεξάρτητοι από όλους τους άλλους ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να περιγράψουν τον εαυτό τους ως κεφάτο και ευχάριστο τύπο σε σύγκριση με έναν ιδιοκτήτη σκύλου.

- Πτηνά

Όσοι αγαπούν τα πτηνά είναι συνήθως κοινωνικοί, εξωστρεφείς και εκφραστικοί και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από όλους τους άλλος ιδιοκτήτες κατοικιδίων –ακόμη και τους ιδιοκτήτες σκύλων. Η εξωστρέφειά τους συνδυάζεται συχνά με μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive.

- Ψάρια

Μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες ψαριών είναι συνήθως... ελεύθερα πνεύματα, δεν ενδιαφέρονται για τις πολυτέλειες και τα υλικά αγαθά και είναι αρκετά αισιόδοξοι.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Έχετε στρες; Κάντε... γατοθεραπεία! (βίντεο)

Ένα κατοικίδιο μας βοηθά να είμαστε πιο υγιείς!

Ο σκύλος που συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους σε λίγες μόλις ημέρες (βίντεο)