ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Εγώ 1 - Κατάθλιψη 0! Η φωτογραφία που έγινε viral

«Κάθε άνθρωπος έχει κρυμμένη θλίψη που ο κόσμος δεν γνωρίζει» σύμφωνα με τον Αμερικανό ποιητή Χένρι Γουόντσγουορθ Λονγκφέλοου. Ένας χρήστης του Imgur, μιας δημοφιλούς διαδικτυακής κοινότητας κοινοποίησης φωτογραφιών, αποφάσισε να μοιραστεί την κρυμμένη του θλίψη, όχι μόνο για να καταδείξει πώς επηρεάζει τη ζωή του η κατάθλιψη αλλά και για να καταγράψει μια μικρή, αλλά σημαντική, προσωπική νίκη.

Εγώ 1 - Κατάθλιψη 0! Η φωτογραφία που έγινε viral

Ο χρήστης κοινοποίησε δύο φωτογραφίες της κρεβατοκάμαράς του, βάζοντας στην ανάρτησή του τον τίτλο «Εγώ 1 - Κατάθλιψη 0!». Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι είδαν την ανάρτηση μέσα σε 24 ώρες.

Η πρώτη φωτογραφία είναι αυτή.

 91039353 e750a733 7300 4482 9d61 f86534171efc

Το πάτωμα του δωματίου καλύπτεται από άδεια πλαστικά μπουκάλια, χρησιμοποιημένες μπατονέτες, χαρτιά, σκισμένους φακέλους και άλλα αντικείμενα. Το κρεβάτι είναι επίσης καλυμμένο με πράγματα, ρούχα και κάτω αριστερά στη γωνία διακρίνεται ένα μοναχικό λούτρινο αρκουδάκι.

«Πάσχω από βαριάς μορφής κατάθλιψη και μου είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να καθαρίσω και να κάνω οποιαδήποτε δουλειά στο σπίτι» γράφει η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία. «Το δωμάτιό μου βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση εδώ και αρκετούς μήνες επειδή δεν μπορώ να βρω τη δύναμη να το καθαρίσω. Την Παρασκευή, όμως, αποφάσισα να το κάνω!»

Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε το ίδιο δωμάτιο μετά από τρεις μέρες εντατικής δουλειάς.

 91039354 ae4297d0 76ed 4b14 b97b ca4f6df750ed

«Μπορείτε επιτέλους να δείτε ότι έχω πάτωμα! Πείτε ‘γεια’ στο αρκουδάκι μου τη Νάλε επάνω στο κρεβάτι! Ξέρω ότι δεν είναι μεγάλη νίκη, αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό να μπορώ να αφήσω την πόρτα μου ανοιχτή σε περίπτωση που με επισκεφτεί κάποιος. Νιώθω απίστευτη γαλήνη αυτή τη στιγμή και απλώς ήθελα να το μοιραστώ με όλους εσάς» γράφει η λεζάντα της δεύτερης φωτογραφίας.

Ο χρήστης έχει λάβει δεκάδες υποστηρικτικά σχόλια από ανθρώπους που βιώνουν τις ίδιες δυσκολίες. Ένα από τα σχόλια αναφέρει: «Πάσχω κι εγώ από μείζονα κατάθλιψη και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά – μην την αφήσεις να σε νικήσει!» Ένα άλλο σχόλιο: «Αυτό που βλέπω μου δίνει κίνητρο να κάνω κι εγώ το ίδιο, μπράβο!»

Βέβαια, δεν ήταν όλα τα σχόλια θετικά. Δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του χρήστη που ανέβασε τις φωτογραφίες, το φύλο ή την ηλικία του, ορισμένοι αναρωτήθηκαν εάν το δωμάτιο αποτυπώνει πράγματι τις δυσκολίες της κατάθλιψης ή εάν αντανακλά περισσότερο τη ραθυμία της νιότης.

«Μην ανησυχείς, εγώ δεν έχω κατάθλιψη και το δωμάτιό μου βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την κατάσταση» έγραψε ένας χρήστης του Imgur. Ένας άλλος σχολίασε: «Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κατάθλιψη και την τεμπελιά;» Όσο παράξενη κι αν ακούγεται αυτή τη ερώτηση, μια γρήγορη αναζήτηση στο Google αποκαλύπτει ότι είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνή. Επίσης, το θέμα αυτό συζητιέται αρκετά σε φόρουμ για την κατάθλιψη.

Ο χρήστης του Imgur δεν είναι ο μόνος που έχει αποτυπώσει πώς η κατάθλιψη οδηγεί στην παραμέληση του προσωπικού χώρου. Ένας χρήστης του Tumblr γράφει σχετικά με το θέμα αυτό: «Όταν βρίσκεσαι εν μέσω ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, το καθάρισμα του σπιτιού κατατάσσεται στη λίστα με τα πράγματα που θέλεις να κάνεις λίγο πιο κάτω από το πείραγμα μιας κυψέλης γεμάτης μέλισσες και τον χορό με κλακέτες ζωντανά στην τηλεόραση. Η κατάσταση είναι απαίσια. Δυσκολεύεσαι ακόμη και να πας μέχρι το μπάνιο». Η ιστοσελίδα Squalor Survivors φιλοξενεί επίσης φωτογραφικό υλικό και προσωπικές ιστορίες χρηστών που έχουν βιώσει τις δυσκολίες της ψυχικής νόσου.

 91029831 squalorsurvivors

Πηγή: BBC Trending

Δείτε κι αυτό:

Το viral βίντεο 27χρονου με κατάθλιψη

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ατόμου με κατάθλιψη (βίντεο)

«Θα μπορούσα απλώς να αυτοκτονήσω» - Η συγκλονιστική επιστολή 9χρονου με κατάθλιψη

«Μια επιστολή προς όσους επηρεάζονται από την κατάθλιψή μου»

Το άγχος και η κατάθλιψη μέσα από ένα συγκλονιστικό κόμικ