ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με αυτές τις δύο μορφές άσκησης

Η συστηματική άσκηση είναι συνδεδεμένη με σωματικά οφέλη, όπως η μικρότερη περίμετρος μέσης και η μυϊκή ενδυνάμωση.

Κατάθλιψη: Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με αυτές τις δύο μορφές άσκησης

Εξίσου σημαντικά είναι όμως τα οφέλη της για την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των πασχόντων από κατάθλιψη.

Και ενώ οι κλασικές μορφές άσκησης, όπως το τρέξιμο και τα βάρη βοηθούν στην τόνωση και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, κάποιες άλλες μορφές άσκησης είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τη διάθεση και την ψυχική υγεία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν δύο νέες έρευνες, οι οποίες μελέτησαν τις επιδράσεις του τάι τσι και της αναρρίχησης σε άτομα με κατάθλιψη.

Το τάι τσι είναι μια μορφή άσκησης που συνδυάζει την κίνηση με τον διαλογισμό. Πρόκειται για μια μη ανταγωνιστική πολεμική τέχνη, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Psychiatry.

Οι ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μελέτησαν την επίδραση του τάι τσι σε 50 ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μία που συμμετείχε σε πρόγραμμα τάι τσι για 12 εβδομάδες, μία που συμμετείχε σε διαδραστικές και εκπαιδευτικές συζητήσεις για την ψυχική υγεία και μία που υποβαλλόταν σε τακτική αξιολόγηση κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο της μελέτης.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην ομάδα τάι τσι διδάχθηκαν κινήσεις της παραδοσιακής τεχνικής που τους ζητήθηκε να επαναλαμβάνουν στο σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα. Στο τέλος της περιόδου των 12 εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης βελτιώθηκαν περισσότερο απ΄ ότι στα μέλη των άλλων δύο ομάδων. Τρεις μήνες μετά, οι εθελοντές που έκαναν τάι τσι δήλωσαν ότι παρουσίασαν σημαντική βελτίωση.

«Παρότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το τάι τσι μπορεί να φανεί χρήσιμο στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης, οι περισσότεροι το υιοθετούν ως συμπληρωματική θεραπεία για άλλα προβλήματα υγείας, αλλά όχι για την κατάθλιψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Albert Yeung.

«Η διαπίστωση ότι το τάι τσι μπορεί να είναι αποτελεσματικό είναι πολύ σημαντική, επειδή είναι αποδεκτό από μερίδα ασθενών που έχουν την τάση να αποφεύγουν τη συμβατική ψυχιατρική θεραπεία».

bouldering

Τα οφέλη από την αναρρίχηση

Η αναρρίχηση σε βράχο είναι ένας διασκεδαστικός και αποτελεσματικός τρόπος να γυμνάσετε όλο το σώμα, καθώς δυναμώνει τους μυς και τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους, ενώ νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 100 άτομα στη Γερμανία, όπου κάποια νοσοκομεία χρησιμοποιούν την αναρρίχηση ως μορφή θεραπείας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ξεκίνησε αμέσως Bouldering για τρεις ώρες την εβδομάδα επί δύο μήνες, ενώ η άλλη ομάδα βρισκόταν σε αναμονή. Το Bouldering είναι μια μορφή αναρρίχησης χωρίς τη χρήση σχοινιών.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης αξιολογήθηκαν σε διάφορες φάσεις της μελέτης με τη χρήση ερωτηματολογίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που άρχισε αμέσως την προπόνηση είχε μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης από την ομάδα που ξεκίνησε με καθυστέρηση.

«Πρέπει να είστε προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι στη στιγμή, δεν υπάρχουν περιθώρια να αφήσετε το μυαλό σας να ασχοληθεί με πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή σας, πρέπει να εστιάσετε στο να μην πέσετε», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Eva-Maria Stelzer.

«Εκτός από τα πνευματικά οφέλη, το Bouldering είναι προσιτό σε όλους, καθώς μπορούν να το υιοθετήσουν άνθρωποι όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης» πρόσθεσε.

Πηγή: MedicalDaily.com

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: 5 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία

Άγχος & κατάθλιψη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό στους άνδρες