ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αυτισμός & ΔΕΠΥ: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Η διάγνωση αυτισμού από μόνη της δεν αυξάνει τον κίνδυνο βίαιων πράξεων, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Αυτισμός & ΔΕΠΥ: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Αν όμως στο ίδιο πρόσωπο, σύμφωνα με τη μελέτη, συνυπάρχει και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τότε αυξάνεται ο κίνδυνος για βίαιες συμπεριφορές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (JAACAP), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 296.000 άτομα, από τα οποία τα 5.739 είχαν διαγνωστεί με αυτισμό.

bigstock Naughty Child At Psychologist 127776500

Η μελέτη κατέγραψε τυχόν καταδίκες για αδικήματα που περιλάμβαναν βία, τις οποίες είχαν οι παραπάνω άνθρωποι σε ηλικία 15 έως 27 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι εκ πρώτης όψεως η διάγνωση αυτισμού φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο βίαιου αδικήματος. Όμως ο αυξημένος κίνδυνος μειώνεται σημαντικά, όταν ληφθεί υπόψη η συνύπαρξη ΔΕΠΥ ή άλλης διαταραχής της συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τον κίνδυνο βίας δεν αυξάνει ο ίδιος ο αυτισμός, αλλά η συνύπαρξη άλλων ψυχιατρικών διαταραχών, καθώς επίσης κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Μάλιστα, όταν εξετάσθηκαν τα άτομα με ΔΕΠΥ, διαπιστώθηκε ότι η πρόσθετη διάγνωσή τους με αυτισμό στην πραγματικότητα μάλλον μειώνει τον κίνδυνο βίαιης εγκληματικότητας στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Αυτισμός στο παιδί: Ποιο ρόλο παίζει η ηλικία του πατέρα

Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ