ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ

Έχει αποδειχθεί στο πλαίσιο επιστημονικών ερευνών ότι προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την άνοια, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την κατάθλιψη. Τώρα, σε αυτήν την ήδη μακρά λίστα έρχεται να προστεθεί και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο για ΔΕΠΥ

Σύμφωνα με μια νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics, τα παιδιά που τρώνε σύμφωνα με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής είναι ως έναν βαθμό προστατευμένα από τη ΔΕΠΥ.

Στη σχετική δοκιμή συμμετείχαν 120 παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών και όσα από αυτά δεν ακολουθούσαν στενά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής φάνηκε να έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ΔΕΠΥ.

bigstock 167479238

Χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι ότι περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα Ω3 λιπαρών οξέων. Παλαιότερες μελέτες έχουν υπογραμμίσει την άμεση σχέση μεταξύ αυτών των υγιεινών λιπαρών και της ΔΕΠΥ.

Οι ερευνητές ήδη γνώριζαν ότι μια ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένη ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα και ταυτόχρονα φτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ΔΕΠΥ. Στη νέα μελέτη αναδείχθηκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της τήρησης των προτύπων της μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου εκδήλωσης της διαταραχής. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, για την προστασία από τη ΔΕΠΥ δεν πρέπει να εστιάζουμε σε συγκεκριμένα συστατικά αλλά στις διατροφικές συνήθειες συνολικά.

Η αυθεντική μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει σε μεγάλη ποσότητα τα φρούτα, τα λαχανικά, τους σπόρους (προϊόντα ολικής άλεσης κατά προτίμηση), το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα βότανα και τα μπαχαρικά. Κάθε γεύμα πρέπει να βασίζεται στα προϊόντα από αυτήν την ομάδα. Αμέσως μετά, σε λίγο μικρότερη ποσότητα, πρέπει να καταναλώνονται ψάρια και θαλασσινά, με συχνότητα όχι μικρότερη από δύο φορές την εβδομάδα. Σε μικρές ποσότητες, αλλά ακόμη και σε καθημερινή βάση, επιτρέπονται τα πουλερικά, τα αυγά, το τυρί και το γιαούρτι. Τέλος, σε πολύ μικρή ποσότητα πρέπει να καταναλώνονται το κόκκινο κρέας και τα γλυκά.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένος ο κίνδυνος ΔΕΠΥ για τα πρόωρα μωρά