ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Γιατί η γιόγκα είναι το καλύτερο φυσικό αντικαταθλιπτικό

Τα μαθήματα hot γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με κατάθλιψη να αισθανθούν πολύ καλύτερα μέσα σε μερικούς μήνες, ακόμη και αν κάνουν yoga μόνο μία φορά την εβδομάδα, έδειξε μικρή κλινική δοκιμή.

Γιατί η γιόγκα είναι το καλύτερο φυσικό αντικαταθλιπτικό

Η μελέτη σε 65 άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν μαθήματα hot yoga, είδαν μεγαλύτερη βελτίωση των συμπτωμάτων σε διάστημα οκτώ εβδομάδων από αυτούς που βρίσκονταν σε λίστα αναμονής.

Συνολικά, 16 ασθενείς, ή το 59%, ανταποκρίθηκαν στα μαθήματα γιόγκα, δηλαδή η σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατάθλιψής τους μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50%. Μόνο δύο ασθενείς από αυτούς που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής (6%) είδαν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται τόσο πολύ.

Η hot yoga εφαρμόζεται σε δωμάτιο με θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου και 60% υγρασία, και έχει μεν αρκετά οφέλη, αλλά για κάποιους μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η hot yoga βοηθάει στην απώλεια τοξινών από το σώμα και την μείωση βάρους, αφού στην προσπάθειά του ο οργανισμός να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα αυξάνει τις καύσεις.

Επίσης συμβάλλει στην απόκτηση ελαστικότητας των μυών και των τενόντων, με αποτέλεσμα να αποτρέπονται οι τραυματισμοί.

Οι 12 ασθενείς που συμμετείχαν στην ομάδα της γιόγκα, δηλαδή ποσοστό 44%, είδαν τα συμπτώματα της κατάθλιψής τους να υποχωρούν.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τη διαφορά φαίνεται ότι κάνει η ζέστη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολούθησαν το μάθημα σε ένα θερμαινόμενο δωμάτιο με θερμοκρασία γύρω στους 41 βαθμούς Κελσίου όπου έκαναν ασκήσεις γιόγκα Bikram, ένα σύνολο 26 στάσεων.

Η τυπική θεραπεία για την κατάθλιψη είναι συχνά αποτελεσματική, αλλά πολλοί άνθρωποι χρειάζονται πρόσθετα εργαλεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα χωρίς θερμότητα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη. Τα «στυλ» της γιόγκα ποικίλλουν, αλλά γενικά συνδυάζουν σωματικές στάσεις με πρακτικές αναπνοής και, συχνά, διαλογισμό.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 80 άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας 32 ετών.

Τα μαθήματα γιόγκα διαρκούσαν μία ώρα και 40 λεπτά και περιλάμβαναν μια ακολουθία 26 στάσεων, με ασκήσεις αναπνοής πριν και μετά. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έπαιρναν ήδη ένα αντικαταθλιπτικό ή ακολουθούσαν συμπεριφορική θεραπεία, κλήθηκαν να συνεχίσουν την αγωγή τους.

Δεν ολοκλήρωσαν όλοι τη μελέτη των οκτώ εβδομάδων, με τα περισσότερα άτομα να εγκαταλείπουν τη γιόγκα. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές είχαν επαρκή στοιχεία για 65 συμμετέχοντες για την τελική τους ανάλυση.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν με συνέπεια τα μαθήματα γιόγκα, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να δουν τα συμπτώματα κατάθλιψης να υποχωρούν ή να εξαφανίζονται.

Το σημαντικό είναι ότι δεν χρειάστηκε να κάνουν εντατικά μαθήματα γιόγκα: Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 10 μαθήματα σε οκτώ εβδομάδες, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα μάθημα την εβδομάδα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών που υποδεικνύουν ότι η κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Psychiatry.